Poate îți mai aduci aminte despre articolul în care am povestit despre cea mai veche casă din stejar din România. Unul dintre lucrurile pe care le-am menționat este faptul că aceasta a fost mutată din Almaș în Sibiu. Te-ai întrebat vreodată cum se face mutarea unei case vechi? E posibil așa ceva?
Da, este posibil și noi îți vom prezenta pe scurt acest proces.
De ce să muți o casă veche și să nu construiești una de la zero?
Ce rost are să muți o casă veche când poți, pur și simplu, să construiești una nouă? Poate ți-ai pus întrebare aceasta. Da, este o întrebare destul de logică. Însă, dacă stai să te gândești, există foarte multe case vechi din lemn care au fost abandonate.
Exista nenumărate astfel de case ale căror model și mod de construire pot fi imitate doar în ziua de azi. Posibil că nu mai există meșteri care să cunoască metodele și tehnologia de a construi astfel de case. Dar și necesitatea de a avea totul construit în timp record, cât mai minimalist și modern, precum și ritmul accelerat al vieții noastre face ca aceste case să fie lăsate în umbra timpului.
Un motiv care te-ar convinge să muți o astfel de casă pe terenul tău este costul mic al acesteia. Majoritatea acestor case au prețuri foarte mici, mai ales din cauză că multe dintre acestea au fost lăsate în paragină. Un alt motiv ar fi autenticitatea acestor tipuri de case.
Da, minimalismul și evoluția constantă a tehnologiei construcțiilor face ca o casă veche să nu fie la fel de frumoasă față de casele moderne. Însă casele moderne le găsești la orice pas. Ceva autentic, realizat cu tehnologii simple și cu materiale rezistente găsești mai rar.
Mutarea unei case vechi
Chiar dacă acest proces are loc mai des în țări precum Statele Unite și în România există câteva astfel de cazuri.
Înainte de a te apuca de munca propriu-zisă este bine să îți faci un plan al mutării. Vei avea nevoie de un plan realizat de un inginer sau o persoană care să cunoască bine procesul de mutare al casei. Desigur, vei avea nevoie și de autorizații pentru acest lucru.
Măsoară cu atenție înălțimea, lățimea și înălțimea casei pentru a putea oferi informații clare inginerului care va prelua proiectul.
În funcție de greutatea casei, taxele cerute de firmele profesionale vor fi mai mari sau mai mici.
Prima dată se va realiza tăierea de la utilități (apă, curent, gaz), apoi se va trece la „dezasamblarea” casei. Poți începe cu acoperișul, luând prima dată țiglele și lemnul, trecând mai apoi la a da jos tencuiala de pe casă.
În momentul în care casa ajunge la forma ei brută, adică doar scheletul din lemn, fiecare bârnă va fi înlăturată și depozitată în camionul pentru transport.
Cât de scumpă este mutarea unei case vechi?
Chiar dacă există anumite costuri pe care trebuie să le iei în considerare, mutarea unei case este mult mai ieftină decât demolarea ei. Desigur, vei avea nevoie de o echipă de specialiști care să cunoască bine felul în care casa a fost construită. Să muți o casă este un proces foarte prietenos cu natura. Vei salva toate materialele casei și nu vei arunca aproape nimic la gunoi.
O casă mică va fi mult mai ieftin de mutat față de o casă cu dimensiuni mai mari. La fel și în cazul caselor de lemn, acestea vor fi mult mai ieftin de mutat decât cele cosntruite din cărămidă.