Purtarea unei viziere din plastic asigura o protectie insuficienta impotriva coronavirusului, in absenta unei masti, arata un studiu al cercetatorilor japonezi, citat de presa internationala.
Rezultatele studiului arata ca aproape 100% dintre picaturile de saliva mai mici de 5 micrometri, respandite in aer dupa tusit sau stranutat, au trecut de viziera. In plus, si 50% dintre picaturile mai mari, de 50 de micrometri, au ajuns in aer.
In aceste conditii, cercetatorii japonezi recomanda sa nu purtati doar viziera, fara masca. „Avand in vedere rezultatele, din pacate, eficienta vizierelor in prevenirea raspandirii picaturilor de la o persoana infectata este limitata, comparativ cu mastile”, spune cercetatorul care a coordonat studiul, Makoto Tsubokura.
Recomandari pentru cei cu probleme respiratorii
Ce se intampla insa cu cei care au probleme respiratorii si a fost sfatuiti chiar de medici sa poarte viziere in loc de masti de protectie? Makoto Tsubokura are un sfat pentru ei: daca vor sa fie la adapost de coronavirus, se pot limita la purtarea vizierelor doar in spatiile deschise sau in cele bine ventilate.
Daca mastile chirurgicale sunt mai incomode, persoanele care au probleme de respiratie pot apela cu incredere la mastile din material textil. Este recomandarea Centrului pentru prevenirea din controlul bolilor din Statele Unite ale Americii.
Care masti sunt mai eficiente
„Mastile simple chirurgicale au o protectie net superioara celor textile”, precizeaza Ministerul Sanatatii din Romania, intr-un mesaj postat pe Facebook. Chiar daca limiteaza raspandirea infectiei, mastile textile nu ofera protectie purtatorului, se mai spune in textul citat. Cei care le cumpara trebuie sa mai stie ca acestea trebuie spalate dupa fiecare purtare.
Simpla acoperire a fetei cu orice masca reduce raspandirea coronavirusului, prin blocarea germenilor atunci cand stranutam sau tusim. Dar nu toate mastile facute in casa ne protejeaza de germenii din aer sau de la alte persoane cu care intram in contact.
Asa ca oamenii de stiinta din SUA au reusit sa afle, in urma unor teste recente, care materiale sunt mai eficiente in filtrarea acestor particule microscopice. Filtrele HEPA pentru electrocasnice, sacii de aspirator si tesaturile similiare flanelului din care sunt confectionate pijamalele au obtinut scoruri bune la testele americanilor.
Un scor mediul l-au obtinut filtrele, cele mai multe din hartie, pentru cafea. Cele mai slabe scoruri le-au inregistrat clasicele esarfe si bandane, potrivit jurnalistilor de la cotidianul american New York Times.
Sursa: realsimple.com
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Cititi si: Dezinfectant cu alcool. Concentratia de 70%, mai buna decat cea de 91%