Programul „Prima Casa”, transformat anul acesta in „Noua casa” se afla in analiza la Consiliul Legislativ si „vine saptamana viitoare”, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu.
Ministrul Finantelor a venit cu cateva precizari in legatura cu programul din acest an, referitoare la plafonul maxim, la garantie si avans. „Noua casa este in aprobare la Consiliul Legislativ, deci saptamana viitoare (20-26 iulie, n.r.). Este pentru o casa noua. Conditiile sunt putin modificate. E un alt plafon. 140.000 euro, dar este o garantie de 60% a creditului si de un avans de 15%”, a spus Florin Citu, la Digi24.
Anterior, Ionel Danca, seful cancelariei premierului Ludovic Orban, afirmase ca garantia va fi de 80%. Modificarea a venit, cel mai probabil, din dorinta ca „Noua casa” sa nu arunce in aer preturile pe piata imobiliara.
Intrebat de moderator daca exista acest risc, Florin Catu a raspuns: „Nu neaparat, pentru ca este un avans de 15% si de garantii de doar 60%. Ca sa poti sa accesezi acest credit, trebuie sa ai totusi un avans de 15%” si nu foarte multi tineri il au, a spus ministrul Finantelor.
Un program pentru perioada de criza
Majorarea plafonului la 140.000 de euro nu va duca la o crestere artificiala a preturilor, a insistat Florin Citu. „Lucrurile nu sunt chiar impinse de noi. Deja preturile sunt acolo in majoritatea Romaniei. Preturile au crescut in ultimii ani. Acest program se pune la punct cu realitatea pietei si nu invers. Nu este un program care vine inaintea pietei”, a explicat el.
„Este un program pentru perioada de criza. Vom vedea cum va arata in anii urmatori. Avem masuri pentru toata economia, nu numai pentru acest sector (sectorul imobiliar, n.r.). Incercam sa sutinem toata economia cu aceste masuri”, a adaugat ministrul Finantelor.
Facilitati din 2009
„Prima Casa” a fost un program lansat in 2009 tocmai pentru a scoate piata din criza. Pana la sfarsitul lunii mai din 2020 au fost acordate prin intermediul sau 296.379 promisiuni si contracte de garantare in valoare de 26,6 miliarde de lei.
Programul a avut ca obiectiv „facilitatea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat”. In perioada in care a fost introdus, undeva sub 10% dintre tranzactii se faceau prin creditare. Intre timp, specialistii din domeniu se asteapta ca ponderea sa ajunga la 50% in 2020. Creditele standard oferite de banci au devenit tot mai populare, chiar si in conditiile in care avansul este mai mare in cazul lor.
Surse: digi24, cpi.imobiliare.ro.
Cititi si: Programul „Prima casa” devine „Noua casa” si scumpeste locuintele
Cititi si: Cum ti-ai putea lua casa cu credit chiar daca nu ai avans