Aparitia unor noi focare de coronavirus – in special in Asia, dar si in Europa – i-a alertat pe oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acestia cer tuturor statelor afectate „vigilenta extrema” pentru a evita un nou val de infectari la nivel global.
Micutul stat Singapore a fost, pana nu demult, un model in lupta contra coronavirusului. Dupa primul caz de infectare, inregistrat pe 23 ianuarie, autoritatile au luat masuri drastice si, in paralel, au sporit numarul testelor si au oferit gratuit ingrijire pacientilor.
Totul parea sa fie sub control, dar, recent, numarul cazurilor a explodat si a depasit 23.000. Focarul a fost identificat: coronavirusul s-a raspandit in dormitoarele supraaglomerate ale unor muncitori straini saraci si ignorati de guvern. Este doar un exemplu de situatie in care neglijenta statului favorizeaza infectarea si, apoi, raspandirea virusului Sars-Cov-2 in toata tara.
Ce se intampla in China si in alte state
Este alerta in orasul Wuhan, locul de origine al coronavirusului. Noi focare au aparut recent si toti cei 11 milioane de locuitori vor fi testati, scrie New York Times. Si in acest caz este vorba tot de neglijenta. In martie, un barbat a anuntat ca se simte rau, dar nu a fost testat. Dupa ceva timp, a crezut ca s-a vindecat, dar, de fapt, avea coronavirus si a infectat mai multe persoane.
Sunt probleme si la granita cu Rusia, in orasul Shulan. 15 persoane au fost depistate cu coronavirus iar sursa imbolnavirilor este o femeie de 45 de ani. Deocamdata, nu se stie de unde a luat aceasta temutul virus.
Valuri mai mici de infectare
Noi focare au fost inregistrate, zilele aceasta, in Coreea de Sud si in Rusia, iar SUA deja expertii in sanatate publica au o nelamurire. Nu cumva al doilea val de imbolnaviri vine sub forma acestor valuri mai mici care lovesc, treptat, tot mai multe regiuni?
Pe de alta parte, in Germania, rata de reproducere a coronavirusului a crescut din nou peste valoarea 1. Cu toate acestea, Lars Schaade, vicepresedintele Institutului Robert Koch (RKI), centrul german specializat în boli infectioase, spune ca nu sunt inca motive de ingrijorare. „Virusul nu a disparut”, atrage atentia Lars Schaade, adaugand insa ca amenintarea la adresa sanatatii publice este mai redusa comparativ cu luna trecuta.