Un expert in sanatate publica din Germania, care este si parlamentar, spune ca tara sa are nevoie de o noua strategie in lupta cu coronavirusul. Potrivit lui Karl Lauterbach, autoritatile ar trebui sa ii monitorizeze strict pe „supercontagiosii” care transmit virusul unui mare numar de oameni.
Un „supercontagios” infecteaza zeci de oameni, explica expertul german. „Suntem pe un drum gresit. In loc sa contacteze telefonic fiecare bolnav, autoritatile ar trebui sa isi concetreze eforturile asupra asa-numitilor supercontagiosi. Ei sunt forta motrice din spatele pandemiei”, spune Lauterbach, intr-un interviu pentru Der Spiegel.
Restul bolnavilor, numiti transmitatori individuali, nu au aproape niciun efect asupra cresterii numarului infectarilor, adauga el. Expertul avertizeaza ca daca Germania nu isi schimba strategie, al doilea val de COVID-19 va fi mai puternic decat primul.
Izolati prea tarziu
Karl Lauterbach demonstreaza de ce, pana acum, strategia izolarii bolnavilor a dat gres. „Pacientii sunt izolati cand deja nu prea mai sunt contagiosi. Cand deja au transmis virusul altora. De obicei, persoanele care se imbolnavesc merg la doctor a doua zi dupa aparitia simptomelor. Adica in a patra zi de la infectare, primele doua fiind, de regula, fara simptome. Pana vine rezultatul testului, mai trec doua zile sau chiar mai multe. In medie, un pacient este izolat dupa 6-7 de la infectare. Decizia carantinarii vine prea tarziu”, explica expertul.
Prin urmare, daca un bolnav a luat parte la un eveniment public sau s-a aflat intr-un grupa mare de persoane, toate ar trebui plasate in carantina chiar inainte efectuarii testului pentru depistarea infectiei cu coronavirus, este de parere Lauterbach.
Teste gratuite de luna aceasta
De la 1 august, toti cei care se intorc in Germania se pot testa gratuit, daca doresc, potrivit Deutsche Welle. Cei sositi din tari considerate de risc sunt obligati chiar sa se supuna unui astfel de test de depistare a coronavirusului.
Testele gratuite pot fi efectuate in termen de 72 de ore de la intrarea in tara, pana la un interval de trei zile. Testarile vor putea fi facute in aeroporturi, gari si alte centre de calatorie, in oficiile de sanatate sau in cabinetele medicale.
Acoperit va fi si costul unei retestari. Pentru a dovedi ca persoana care solicita testarea a calatorit intr-o alta tara este suficienta prezentarea unui permis de imbarcare, a unui bilet, unei facturi de hotel sau a unei alte hartii care sa dovedeasca efectuarea unui sejur in strainatate. In functie de capacitatea centrelor de testare, rezultatul ar trebui sa fie disponibil dupa 24 pana la 48 de ore.
Cititi si: Medic roman: „Trei masuri simple ne pot salva de coronavirus. Respectati-le!”
Cititi si: Aerul conditionat si coronavirusul. Care este riscul de infectare