Primul nou ventilator medical pentru bolnavii de coronavirus cu simptome grave a fost aprobat in Marea Britanie si va fi produs incepand de saptamana viitoare.
Penlon Prima ESO2 este o versiune considerabil imbunatatita a unui ventilator mai vechi. Noul aparat medical a fost dezvoltat de producatorul initial, Penlon, impreuna cu Airbus, Siemens, Ford si mai multe companii din Formula 1.
Guvernul de la Londra a comandat deja 15.000 de ventilatoare Penlon Prima ESO2, informeaza BBC. Din mai, consortiul de companii mentionate va putea produce cam 1.500 pe saptamana, adauga sursa citata. Potrivit estimarilor actuale, Marea Britanie are nevoie de pana la 18.000 de ventilatoare pentru a face fata pandemiei de coronavirus.
La jumatatea acestei luni, numarul cazurilor de infectare cu noul tip de coronavirus depasea 100.000 in Regatul Unit, iar cel al deceselor se apropia de 14.000.
Veste buna pentru pacienti
Noul ventilator medical poate fi oprit si pornit mult mai usor decat cele cu care sunt dotate acum spitalele. Acest lucru permite ca lichidul din plamanii pacientilor sa fie evacuat in mod regulat. Cei cu forme de grave de infectie cu coronavirus au nevoie sa li se aplice respectiva procedura din ora in ora.
„Ventilatoarele de acest tip sunt echipamente medicale complexe si esentiale. Asa ca prioritatile noastre au fost intotdeauna respectarea standardelor din domeniu si grija pentru nevoile clinice”, a declarat președintele consortiului VentilatorChallengeUK.
Pe de alta parte, consortiul a marit productia unui alt tip de ventilator, folosit in cazul pacientilor cu forme mai usoare de coronavirus.
Un prototip romanesc
In Romania, compania Lateral din Targu Mures a reusit sa realizeze un prototip de ventilator pulmonar functional si cere sprijin pentru a-l putea arunca in lupta impotriva noului tip de coronavirus.
CEO-ul Lateral, Ciprian Morar, spune ca si-a dorit un prototip de ventilator pulmonar care sa poata fi produs in Romania, la preturi foarte mici.
„Este in derulare pasul 2, care consta in crearea unei retele locale de furnizori care pot produce piese, de exemplu injectie plastic, precum si crearea unei retele locale de specialisti – medici. Pasul 3 va fi testarea, iar pasul 4 productia si distributia”, declara, luna trecuta, Ciprian Morar.
Cititi si: Ventilator pulmonar realizat de romani, arma impotriva COVID-19