Nicio rutină de îngrijire optimă a danturii nu trebuie să excludă schimbarea periodică a periuței de dinți.
În toate băile, indiferent de cât de curate sunt acestea, periuțele de dinți sunt expuse bacteriilor. Mai mereu plină de aburi fierbinți, baia este mediul propice pentru dezvoltarea germenilor. Adaugă la asta proasta ventilație a băilor din România și lipsa ferestrelor și vei înțelege de ce schimbarea periodică a periuței de dinți este atât de necesară. Chiar și în cazurile în care aceasta nu pare uzată.
Când trebuie să înlocuiești periuța de dinți
Medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți o data la trei luni sau atunci când perii se strică. Cu alte cuvinte, periuța trebuie schimbată mai devreme de trei luni, dacă perii se tocesc. Ține cont de sfaturile medicilor de renume și nu folosi o periuță de dinți uzată, indiferent că folosești varianta clasică sau pe cea electrica. Iar dacă ai o problemă cu periuța care se uzează prea devreme, poate că nu ar fi o idee rea să vorbești cu un medic stomatolog. Aplicarea unei presiuni prea mari la periaj poate duce la probleme cu gingiile. Până ajungi însă la cabinet poți încerca periuțele electrice moderne, cu senzori de presiune încorporați, care te ajută să îți formezi o rutină corectă de îngrijire a danturii.
La ce folosește o periuță de dinți veche
După ce ai schimbat o periuță de dinți veche, mai ales dacă ea nu este tocită, o poți folosi în rutilele de beauty sau la treburile casnice. Vei fi uimită de locurile greu accesibile pe care vei reuși să le cureți de acum înainte.
Iată, așadar, la ce poate fi folositoare o periuță de dinți veche:
Te ajută să ai buze mai fine
Diverse publicații recomandă chiar exfolierea feței cu ajutorul periuței de dinți. Noi îți recomandăm să te rezumi doar la exfolierea buzelor, ca să eviți posibilele iritații neplăcute. Folosește pentru asta puțin zahăr brun amestecat cu miere. Aplică aceasta combinație direct pe buze, apoi, cu mișcări circulare și fără să aplici presiune, exfoliază buzele. Efectul va fi unul wow în câteva minute. La sfârșit aplică un unt de buze sau un balsam foarte hidratant și lasă-l să acționeze peste noapte.
Te ajută să aplici vopseaua de păr
Dacă vrei să te vopsești rapid acasă, iar kit-ul cumpărat de la supermarket nu conține și un aplicator, poți folosi o periuță de dinți veche pentru aplicarea vopselei de păr. Ajută, mai ales la rădăcină, acolo unde poate fi dificil să acoperi firele albe fără ajutorul unei unelte speciale.
Aranjează sprâncenele
Accesoriile de beauty și grooming pot fi destul de scumpe. Pentru sprâncene, însă, poți folosi foarte bine o periuță de dinți veche. Te poate ajuta să le vopsești sau poate fi de folos atunci când vrei să le tunzi. Poți folosi periuța de dinți și dacă ai rămas fără gel de fixare pentru sprâncene rebele. Aplică fixativ pe periuță și piaptănă sprâncenele așa cum îți dorești. Efect garantat întreaga zi.
Curăță locurile greu accesibile din baie și bucătărie
Locurile greu accesibile din baie și bucătărie nu mai reprezintă un coșmar atunci când vrei să le cureți, dacă ai la îndemână o periuță de dinți veche. Vorbim aici de toastere, cuptoare cu microunde, filtre de cafea sau plăci de tocat. Atât în baie, cât și în bucătărie te poate ajuta la curățarea spațiilor dintre plăcile de gresie, care se înnegresc cu timpul. Folosește pentru asta puțin praf de copt amestecat cu apă. La fel și spațiile înguste din jurul robinetelor, care se curăță foarte simplu cu o periuță de dinți și oțet.
Îți păstrează manichiura curată
Nu în ultimul rând, o periuță de dinți îți poate păstra manichiura curată. Puțin săpun lichid și toate impuritățile enervante de sub unghii vor dispărea ca prin minune. O poți folosi, de altfel, și la exfolierea cuticulelor uscate, mai ales acum, pe timp de vară, când deshidratarea acestora este o problemă de care se lovesc multe femei. Poți folosi în acest sens tot zahăr brun amestecat cu miere.
Mai știi și alte întrebuințări pentru periuțele de dinți vechi? Ne-ar plăcea să auzim ideile tale.
Sursă foto: congerdesign/Pixabay