Carantina totala anuntata de presedintele Klaus Iohannis ar putea dura pana dupa Paste. Atunci estimeaza ca se va produce un varf al epidemiei de coronavirus Molnar Geza, unul dintre cei mai apreciati virusologi romani.
„Daca ramanem in Romania tot aşa ca acum ca depistare si ca aplicare a strategiilor reglementate, primul varf va fi undeva în maximum doua saptamani”, aprecia, recent, clujeanul Molnar Geza.
Intr-un interviu pentru presa locala, el atrage, insa, atentia, ca ar putea urma si un al doilea varf al epidemiei, dupa sarbatorilor de Paste.
Anul acesta, Pastele carolic este sarbatorit pe 12 aprilie, iar cel ortodox – pe 19 aprilie. „Dupa Paste, la 7-14 zile, vom mai avea un varf, fără nicio discutie. Pentru ca, de sarbatori, multi vom navali in mediul rural, vom avea intllniri, reuniuni familiale, rude etc”, spune virusologul.
Cazuri putine, dar mai grave la sate
Potrivit lui Molnar Geza, numarul cazurilor la sate „nu va fi de proportii”.
„Vor fi izbucniri familiale sau de comunitate, izolate. Dar sa nu uitam ca populatia rurala din Romania este imbatranita. Deci, aici trebuie sa te astepti inclusiv la aparitia cazurilor cu indice de gravitate mare si, din pacate, inclusiv la decese”, avertizeaza virusologul.
Acesta mai spune ca atunci se va pune accentul pe asistenta medicala.
„Adica, sa am capacitatea ca sa incerc sa salvez fiecare viata. Mortalitatea în Europa, exceptând Italia, nu depaseste nicaieri 3%. Nu este o mortalitate nici inspaimantatoare, nici datatoare de panica”, adauga Molnar Geza.
Ce era recomandat devine obligatoriu
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat astazi ca vor fi luate noi masuri pentru a stopa raspandirea coronavirusului.
„Astfel, se vor introduce noi restricții de circulatie si noi restrictii pentru romanni, în sensul ca ce a fost pana acum o recomandare devine obligatie, dupa principiul: stam acasa”, a spus seful statului.
Iata recomandarile care, de maine, devin obligatii. Sunt permise doar:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.