Cei care isi doresc o casa de vacanta aproape de natura, dar nu isi permit sa o construiasca de la zero, pot cumpara si renova o locuinta mai veche. Cea prezentata in acest articol este veche de aproximativ 50 de ani si a fosr transformata de arhitectul Adrian Paun intr-o locuinta care se remarca prin confort si estetica.
„Planul original al casei avea forma de L, la care am mai adaugat baia si bucataria, plus cerdacul si am prelungit acoperisul peste aceste spatii. De asemenea am schimbat stalpii de ciment din pridvor, care initial erau dispusi fara nici o noima, creand pe latura lunga sase arcade de sase dimensiuni diferite, unul dintre stalpi fiind putin oblic”, explica Adrian Paun.
„Astfel de detalii nu trebuie sa va sperie cand va uitati la o casa veche, intrucat se pot rezolva ulterior: daca stalpii si arcadele ar fi fost frumoase de la bun inceput, pretul casei ar fi urcat la cer!”, adauga arhitectul.
Doua intrari si doua dormitoare
Cu o suprafata construita de 123 metri patrati, casa are o camera de zi, doua dormitoare, o bucatarie cu loc de luat masa si o camara, la care se adauga baia si cerdacul. De asemenea exista doua intrari: una de vreme buna si pentru oaspeti, prin pridvor, ce ne conduce foarte repede catre camera de zi, iar a doua intrare numita traditional intrare de noroi, prin cerdac, ce ne conduce in casa prin intermediul bucatariei.
Casa taraneasca este construita din caramida arsa, lipita cu lut. Peretii sunt mai grosi si nu necesita un strat de termoizolatie. Acestia sunt lipiti cu pamant apoi varuiti. Este un sistem de constructie foarte ecologic, ce da acel miros specific de casa de la tara sau casa bunicilor. Ferestrele sunt duble, un rand la fata interioara, iar al doilea rand la fata exterioara a peretilor.
Partea estetica a casei a fost inbunatatita prin intermediul unor gesturi arhitecturale simple: crearea unui ritm regulat al arcadelor la pridvor, crearea unor stalpi mai estetici din ciment, stalpii de lemn ai cerdacului, tamplaria in doua culori, streasina infundata alba si motivul folcloric desenat pe capitelurile stalpilor si pe friza casei.
Sursa: case-frumoase.ro
Cititi si: Conac in stil neoromanesc. Cat costa cu tot cu finisaje
Cititi si: Casa din lemn care stocheaza apa de ploaie si uda plantele