Acest articol, realizat in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, este inclus în serialul casepractice.ro Piatra de temelie, o campanie în care prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si idei indraznete de locuinte si de amenajari interioare si exterioare.
Pentru ca, statistic, majoritatea romanilor prefera sa isi construiesc casa, mai degraba decat sa si-o cumpere la cheie, incepem cu aceasta optiune. „Primul avantaj al unei case construite de la 0 este pretul. Costul unei astfel de constructii este mult mai mic decat al uneia gata facute. O casa deja construita si scoasa la vanzare de dezvoltatorii imobiliari – nu ma refer aici la cei care au case vechi si, dintr-un motiv sau altul le vand – are deja un plus de valoare. Mai exact, aceasta casa se vinde la pretul pietei, adica un pret care creste semnificativ. In schimb, o casa construita de mine, o construiesc acolo unde imi convine ca pozitie si, mai ales, aici punctand un alt avantaj important, imi pot configura casa in asa fel incat confortul meu sa fie unul foarte mare”, a subliniat Alexandru Chivaran.
Care ar fi totusi dezavantajele unei case construite de la 0? „Depinde cum se construieste. Daca se construieste in regie proprie sau cu o firma specializata. Avem doua aspecte aici: unul, constructia in regie proprie poate duce la pierderi semnificative de timp care in final ridica cu mult costurile. Al doilea aspect este alegerea constructorului potrivit. In privinta primului aspect va dau un exemplu concret: i-am facut o oferta unui potential client si suma se ridica la 64.000 de euro pentru constructia unei case. A refuzat, alegand sa si-o construiasca prin mijloace proprii. M-am intalnit cu el dupa aproape 1 an si am aflat ca l-a costat 73.000 de euro. A construita casa singur, cu o echipa, iar materialele si le-a cumparat singur. De ce s-a ajuns aici? O firma de constructie, una specializata, are un rulaj, are un buget, are know-how, stie de unde sa-si ia materialele si stie cum sa si le dramuiasca. In schimb, un beneficiar care alege sa construiasca singur este la cheremul echipei de constructori. Adica: echipa spune am ramas fara saci de ciment, te duci si iei 10 saci de ciment de la cel mai apropiat magazin care nu e neaparat cel mai ieftin. Toata aceasta tura-vura costa timp si bani”, a mai argumentat interlocutorul nostru.
O casa construita de la 0 vs o casa cumparata de-a gata – stres, timp si bani, elementele cheie
De unde insa aceasta reticenta a romanului de a apela la o firma de constructie, l-am intrebat pe Alexandru Chivaran. „Este o chestie de mentalitate. Romanul isi zice: de ce sa platesc eu profitul firmei de constructii cand pot sa mi-l bag eu in buzunar? La final este insa tocmai invers. Si sa nu uitam stresul prin care trece beneficiarul de la inceputul constructiei, cand dai banii, si pana cand casa este gata. Mi s-a intamplat frecvent: Alexandru, lucrati de 2 saptamani si nu se vede nimic. Nu are ce sa se vada, pentru ca in momentul in care construiesti fundatia, ea creste, dar creste in jos, nu in sus, din acest motiv nu se vede nimic. Dupa ce s-a ridicat fundatia, in 2 zile s-au ridicat zidurile si omului ii creste inima. Deci trece de la agonie la extaz. Stresul este valabil in ambele situatii, dar procesul este insa mai usor de monitorizat cu o firma de constructie”, a adaugat acesta.
Cum ramane insa cu o casa cumparata gata facuta, din aceeasi perspectiva a avantajelor si dezavantajelor? „Avantajul unei case gata cumparate este ca te muti imediat in ea si scapi de stresul extraordinar mentionat mai devreme. Cat priveste dezavantajele, unul dintre ele este pretul ridicat, situat la nivelul pietei. De exemplu, daca vreau sa imi cumpar un teren si sa construiesc o casa, sa zicem in Saftica, platesc 15-20.000 de euro pe teren la care adaug cam 50.000 de euro pentru constructia casei propriu-zise. Daca o cumpar de-a gata, pe acelasi teren si aceeeasi suprafata, pretul sare de 100.000 de euro. Deci platesc pretul pietei, cu 20-30 la suta mai mult decat daca am face-o in regie proprie”, a mai precizat el.
Un alt dezavantaj este ca, daca cumperi casa la cheie, este posibil ca gresie, faianta, parchetul sa nu se potriveasca cu gusturile mele si din acest motiv recomand celor interesati sa cumpere o casa la gri pentru a si-o putea amenaja apoi dupa bunul plac”, a conchis interlocutorul nostru.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: