Sunt multe intrebari care isi cauta raspuns atunci cand ne decidem sa construim o casa. Cu totii ne dorim locuinte durabile, economice si eficiente din punct de vedere energetic.
Asa ca ne-am gandit sa discutam putin la nivel de proiect de structura al unei case, mai precis in privinta alegerii materialului de zidarie – cea mai importanta decizie de luat la inceput. Poate ca in timp vom putea schimba o fereastra, o instalatie sau un acoperis cu unele mai noi, mai performante, dar cu peretii nu e la fel. Importanta calitatii acestora este definitorie in realizarea unei constructii eficiente energetic.
Pentru inceput, e necesar sa intelegem ca o asemenea discutie este bine sa aiba loc inainte de realizarea proiectului de arhitectura si rezistenta, pentru ca de alegerea materialului trebuie sa se tina seama si in calculele din documentatiile de specialitate. Alegerea viitorilor proprietari porneste, pana la urma, de la nevoi de spatiu si de confort specifice, iar materialul de zidarie (ex: BCA, caramida) este doar un element din acest sistem complex, iar avantajele si dezavantajele utilizarii lui pot varia in functie de proiect.
Tocmai din acest motiv, am ales sa ne concentram asupra unui material anume, pentru a-l putea intelege in detaliu: BCA-ul (Beton Celular Autoclavizat), si anume d.p.d.v al capacitatii de izolare termica.
Este criteriul care influenteaza direct consumurile de energie pentru incalzirea sau racirea spatiilor interioare. Am observat ca sunt multe beneficii ale BCA-ului necunoscute inca de multi, unul dintre ele fiind tocmai acesta: eficienta energetica. Un pas firesc a fost sa apelam la opinii profesioniste, iar specialistii de la Macon, firma care produce materiale de constructii de la BCA la prefabricate din beton si cahle de teracota, au fost un punct de referinta in aceasta cautare de raspunsuri.
Un material de zidarie este performant daca este eficient energetic, adica daca poate asigura un grad de confort termic ridicat cu cheltuieli minime. Inca de la aparitia lui (pe fondul crizei energetice de dupa primul razboi mondial), BCA-ul s-a remarcat ca un material cu o capacitate de izolare termica superioara, eficient si economic.
Ce e important de notat este ca numarul rosturilor, alaturi de grosimea stratului de mortar utilizat la zidirea blocurilor (dimensiunea rosturilor), influenteaza capacitatea de izolare a unui zid. BCA-ul e recunoscut pentru performantele in ceea ce priveste capacitatea de izolare a zidului. Blocurile de BCA, spre exemplu, fiind de doua ori mai mari decat alte materiale, necesita mai putine rosturi verticale. Deci, ca si criteriu care indica eficienta energetica, pe langa conductivitatea termica foarte buna a materialului in sine, este si numarul redus de rosturi.
Al doilea aspect definitoriu se refera la grosimea stratului de mortar utilizat la zidire. Pentru ca mortarul este un material mai slab izolator, el genereaza punti termice (zone prin care caldura trece mai usor), influentand negativ perfomanta zidului. Deci, este indicat ca grosimea stratului de mortar sa fie cat mai mica. In cazul BCA-ului, aceasta este de doua ori mai mica decat in cazul materialelor care nu se se preteaza pentru zidirea cu astfel de mortare.
Ambele aspecte influenteaza direct consumurile de energie pentru incalzirea sau racirea spatiilor interioare, deci nu le neglijati.
Sursa: macon.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: