Sunteti in cautarea unor sfaturi pentru plantarea brazilor? Daca vreti sa dati un strop de culoare permanenta gradinii voastre, atunci un brad este o idee buna. Pe langa faptul ca a sa coroana bogata poate fi un bun paravan care sa va asigure intimitate, mai ales daca plantati mai multi, culoarea sa verde permanenta aduce un contrast placut si plin de optimism in zilele mohorate de iarna.
Gasiti in cele ce urmeaza caeva sfaturi pentru plantarea brazilor, in general un proces simplu, usor de pus in practica, cu efecte pe termen lung.
Cand facem transplantarea bradului
Indiferent daca l-ati avut intr-un ghiveci sau l-ati cumparat direct dintr-o pepiniera, transplantarea bradului se face indeosebi primavara sau toamna.
Daca alegem sa il plantam toamna, atunci este ideal sa o facem in perioada octombrie-noiembrie, in intervalul repaosului vegetativ. In cazul plantarii de primavara, aceasta trebuie facuta inainte de pornirea mugurilor, adica pana la sfarsitul lunii aprilie, cel tarziu jumatatea lui mai, in cazul iernilor grele si lungi.
Sfaturi pentru plantarea brazilor: adancimea gropii
Tineti cont de faptul ca radacinile brazilor se dezvolta mult pe lateral, la suprafata pamantului, si nu in adancime. Din acest motiv, cand sapati groapa, asigurati-va ca are un diametru cel putin egala cu circumferinta crengilor bradului. Este indicat sa sapati groapa cu cateva zile inaintea plantarii efective si captusirea acesteia cu mulci pentru o mai buna dezvoltare a arborelui.
De asemenea, o regula valabila, in general, pentru toti copacii transplantati, radacinile trebuie unse in prealabil cu pamant umed, eventual argila, astfel incat procesul de fixare in pamant sa se faca mai repede si mai eficient.
Udarea bradului dupa plantare
Dupa ce ati introdus copacul in groapa, fara a-i forta radacina, se fixeaza cu pamant la baza, se umple apoi spatiul ramas si se taseaza bine cu piciorul, adaugand pamant pana la umplerea gropii.
Radacina trebuie acoperita in partea superioara cu cativa centimetri de pamant. Udati apoi abundent pe o raza de circa 1,5 metri in jurul copacului.
Sfaturi pentru plantarea brazilor: protejarea radacinilor
Daca plantati intr-o arie cu rafale de vant puternice, este indicat sa proptiti puietul astfel incat procesul de inradacinare sa nu aiba de suferit. Daca frigul se lasa prea devreme, protejati radacinile acoperind baza copacului cu turba sau scoarta de copac sau ridicati un mic musuroi de pamant. Incetati sa mai udati puietul daca intervine inghetul, dar adaugati apa periodic iarna daca temperaturile sunt pozitive. Puteti citi un articol si despe brazii neconventionali de Craciun.
Surse: Starkl.ro, Magazinuldebrazi.ro, Nurserymen.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: