Coronavirusul ar fi lovit Europa la sfarsitul anului 2019, dar autoritatile nu au stiut pana de curand. Toate calculele au fost date peste cap dupa ce un medic francez a anuntat ca un pacient tratat pentru penumonie, pe 27 decembrie, era infectat, de fapt, cu virusul Sars-Cov-2.
In aceste conditii, virusul ar fi lovit Europa cu cel putin o luna mai devreme decat se credea pana acum. Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca este posibil ca astfel de cazuri timpurii sa fie descoperite in mai multe tari, informeaza BBC.
Cel care a bagat Franta in alerta este doctorul Yves Cohen, care a tratat de pneumonie, intr-un spital de langa Paris, un barbat in varsta de 43 de ani. Acestuia i-au fost prelevate probe biologice in decembrie, dar testul pentru coronavirus a fost facut recent si rezultatul s-a dovedit pozitiv.
Pacientul tusea, avea febra si probleme de respiratie
Amirouche Hammar, care s-a vindecat intre timp, a fost internat si consultat de doctorul Cohen pe 27 decembrie 2019. Tusea, avea febra si ceva probleme de respiratie, ceea ce, abia ulterior, s-a stabilit ca sunt simptomele coronavirusului. Totul se intampla cu patru zile inainte ca biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din China sa fie informat in legatura cu primele cazuri de pneumonie din Wuhan.
Barbatul nu calatorise in strainatate, dar sotia sa lucra la un supermarket din apropierea aeroportului Charles de Gaulle si ar fi putut intra in contact cu persoane sosite recent din China. „Ne intrebam daca ea a fost asimptomatica”, a povestit doctorul Yves Cohen.
Alerta in Europa
Pana acum, se stia ca primul caz de transmitere a coronaviruslui de la om la om a fost inregistrat in Germania, in ianuarie 2020. Un german a fost infectat de un coleg chinez care i-a vizitat tara intre 19 si 22 ianuarie. Iar in Franta, confirmarea primului caz data din 24 ianuarie.
Dezvaluirile doctorului Yves Cohen arata insa, acum, ca noul tip de coronavirus s-a raspandit multa vreme in Europa fara ca autoritatile sa stie de existenta lui. Cel mai probabil, in multe laboratoare ale spitalelor europene exista probe prelevate la final de 2019 si netestate pentru coronavirus. Reanalizarea lor ar putea oferi surprize neplacute.
Intreaga situatie arata cat de repede se poate raspandi in toata Europa un virus aparut la mare distanta. Iar lectia pentru autoritati e cat se poate de clara: au din ce in ce mai putin timp sa ia decizii si sa impuna restrictii dupa aparitia primelor cazuri suspecte.