Rusia a anuntat, astazi, ca a omologat versiunea „Light” a vaccinului sau anti-COVID-19 Sputnik V, noul ser fiind administrat intr-o doza unica, fata de doua doze in cazul Sputnik V.
Fondul rus de investitii directe (RDIF), care a finantat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a semnat contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan si Belarus pentru productia acestui ser, autorizat pana in prezent in 61 de tari, potrivit agerpres.ro.
Conform RDIF, „Sputnik Light” are o eficacitate de 79,4%, fata de 91,6% in cazul versiunii vaccinului administrat in doua doze. ”Vaccinul Sputnik Light este creat pe o platforma de adenovirus uman bine studiata si care s-a dovedit sigura si eficace”, afirma fondul rus, care estimeaza la sub 10 dolari costul unei doze din acest vaccin.
Directorul RDIF, Kirill Dmitriev, a precizat ca Sputnik „va ramane principala sursa de vaccinare in Rusia, in timp ce Sputnik Light va fi exportat”, fiind conceput in principal pentru tarile confruntate cu un val masiv de infectii si pentru care ar fi astfel utila o solutie rapida de imunizare a populatiei.
Sputnik V, folosit intr-o singura tara din UE
Ungaria este singura tara din UE care foloseste vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia si China – vaccinurile Sputnik V si Sinopharm -, ceea ce i-a permis sa ia un avans important in fata celorlalte state ale blocului comunitar in actiunea de imunizare a populatiei. Pana marti, 48% din populatia adulta a Ungariei a fost vaccinata cel putin cu prima doza si 22,6% de asemenea si cu rapelul.
Guvernul de la Budapesta a stabilit un program de relaxare a restrictiilor antiepidemice in functie de numarul vaccinarilor, iar persoanele vaccinate care detin certificatul de vaccinare pot asista la evenimente culturale si sportive si au acces liber in restaurante.