Oalele de lut sunt cele mai potrivite pentru a obtine savoarea inegalabila a bucatelor traditionale de sarbatori si nu numai. Puteti pregati in ele sarmalele, friptura, tocanite, o mancare de varza sau simplii cartofi la cuptor ca pentru un festin de altadata. Datorita beneficiilor si aspectului lor, aceste vase reprezinta si cadouri frumoase si utile pe care le puteti face cu ocazia vizitelor de sarbatori. Va prezentam diversitatea de oale de lut pentru care puteti opta, modul de folosire si avantajele lor.
Oalele de lut nu sunt niste ustensile de bucatarie oarecare, ci unele deosebit de robuste si sensibile in acelasi timp. Ele comunica la nivel fizic si chimic cu ingredientele si se impregnează cu apa si arome. De aceea, mancarea gatita in vase de lut are mereu ceva in plus, o anumita fragezime sau suculenta, o aroma mai adanca.
Oalele de lut: robuste si deosebite in acelasi timp
Acest lucru se datoreaza proprietatilor unice ale materialului. Gatitul in oale de lut prezinta urmatoarele avantaje:
- Gustul mai intens al mancarii, datorita gatitului mai domol si mai unifor. Lutul este poros si permeabil, asigurand circulatia caldurii si umiditatii prin vas.
- Fragezime si suculenta sporite fara adaos de grasime
- Reducerea aciditatii mancarurilor, datorita alcalinitatii lutului. Sosul de rosii, care este foarte acid, va iesi mai dulce, pregatit intr-un vas de lut.
- Comoditate – nu este nevoie sa interveniti din mementul in care introduceti vasul in cuptor pana se face mancarea. In plus, puteti pastra mancarea in vasul in care o pregatiti pentru servire
Desi mancarea pregatita in aceste vase este si mai gustoasa, si mai santoasa si pretul lor este destul de mic, posibilitatea de a gati in oale de lut este de cele mai multe ori ignorata. Le folosim pentru decor, uneori si pentru servirea mancarii sau facem doar sarmale in oala de lut de cateva ori pe an. Insa putem pregati practic orice fel de mancare in oale de lut.
Oale de lut pentru cafea
Si daca bem cafeaua intr-o cana de lut, aceasta va capata un gust mai robust si mai dulce. De asemenea, este indicat sa pastram alimente precum laptele, smantana, mierea sau vinul in vase de lut.
Vasul de lut a ramas neschimbat de la cultura Cucuteni si pana astazi. La fel si modul de folosire si pastrare a acestuia.
Pregatirea vaselor de lut inainte de prima folosire
Inainte de prima lor folosite, vasele de lut trebuie pregatite pentru a nu se sparge la contactul cu focul. Parcurgeti urmatorii pasi:
- Cufundați vasul pentru 12 ore in apa.
- Frecati intregul vas pe din-afara cu un catel de usturoi, sau doar fundul acestuia, in cazul vaselor smaltuite.
- Umpleti vasul trei sferturi cu apa, adaugati 1/3 cana otet si fierbeti la foc mic timp de doua ore. Aveti grija ca nu cumva sa se evapore toata apa (opriti focul inainte de trecerea celor doua ore daca apa mai acopera doar usor fundul vasului).
- Luati vasul de pe foc. Asteptati pana cand apa s-a racit, apoi varsati-o. Clatiti vasul apoi lasati-l sa se usuce complet inainte de a-l depozita undeva.
Dupa cum poate ati observat, este important ca fundul vaselor de lut sa fie mereu umed. Crapaturile se vor produce mai ales cand raman suprafete uscate si se creeaza astfel diferente de temperatura intre diferite puncte alte fundului vasului.
Cum se gateste in vase de lut
Esentiala atunci cand se gateste in vase de lut, atat in cuptor, cat si pe foc, este evitarea socului termic. De aceea un vas de lut nu se introduce niciodata intr-un cuptor incins, iar daca a stat la rece nu trebuie pus direct pe foc.
De asemenea, nu asezati niciodata un vas de lut fierbinte pe o suprafata rece. Folositi intotdeauna un gratar, un suport de pluta sau dintr-un alt material termoizolant. Asemanator, nu puneti un vas fierbinte la spalat in apa rece si asa mai departe.
Cand gatiti intr-un vas de lut incepeti intotdeauna cu focul cel mai mic, marindu-l la nevoie treptat pana la cel mult foc mediu.
Curatarea vaselor de lut
De obicei, este suficient sa clatiti vasul de lut cu apa calda si sa frecati usor doar cu un burete pentru a il curata. Pentru locurile mai greu de curatat puteti folosi sare grunjoasa, otet sau bicarbonat de sodiu.
Atentie la cumparare
Informati-va privind metoda de smaltuire a vaselor de lut de acest fel. Asigurati-va ca smaltul nu contine plumb care s-ar putea scurge in mancare si este foarte toxic.
Surse text si foto: mydailyjoys.com, lataifas.ro, cevabun.ro, artizanat-cadouri.ro, bruno-art.5net.ro, moldovenii.md, nutrichef.ro, truedelights.ro, uicamihai.blogspot.ro, culinar.ro, unica.md
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: