Este posibil ca virusul Sars-Cov-2 sa nu mai dispara niciodata, atrage un oficial de rang inalt din Organizatia Mondiala a Sanatatii. Lumea se pregateste deja pentru un al doilea val global al infectarilor cu coronavirus si se pare ca nu va fi ultimul.
„Virusul ar putea deveni endemic in comunitatile noastre si sa nu mai dispara niciodata. HIV nu a disparut. Nu compar cele doua maladii, dar cred ca e important sa fim realisti. Nu cred ca poate prevedea cineva cand si daca va disparea” coronavirusul, a apreciat Mike Ryan, director executiv in cadrul OMS.
In opinia sa, singura sansa pentru eliminarea coronaviruslui ar putea fi data de vaccinul la care se tot lucreaza. „Dar acel vaccin ar trebui sa fie gata, extrem de eficient, disponibil pentru toata lumea si sa fie administrat”, a adaugat oficialul OMS.
In general, cercetatorii au creat medicamente care tin acesti virusi sub control si care permit coexistenta oamenilor cu acesti agenti patogeni. Doar foarte putini virusi mortali, de exemplu cel al variolei, au putut fi exterminati, reaminteste Deutsche Welle.
Ce este „al doilea val de coronavirus”
Pandemiile au lovit in valuri, de-a lungul istoriei, si oamenii de stiinta spun ca nici cea de coronavirus nu va face exceptie. Numai ca, in acest caz, lucrurile stau un pic altfel.
„Al doilea val” nu este o notiune de specialitate consacrata, scrie purtatorul de cuvant al OMS, Christian Lindmeier, intr-un e-mail pentru Deutsche Welle. „Notiunea se refera doar la reizbucnirea de noi focare de infectie, dupa ce initial numarul infectarilor scazuse. La fel in cazul unui al treilea’ val”, precizeaza el.
Daca boala va persista in tari sarace care nu dispun de capacitati suficiente de testare si identificare a focarelor de infectie, atunci persista pericolul reizbucnirii epidemiei, atrage atentia OMS. Este valabil mai ales acolo unde exista mari multimi de oameni: in mari orase, in tabere de refugiati, in locurile unde distantarea fizica si sociala este greu de respectat.
Ce spun virologii
Unii virologi cred ca mutatiile ulterioare slabesc un virus si il fac mai putin mortal. Nu are legatura doar cu faptul ca mai multi oameni ar fi deja imuni la virus. Virusul are nevoie de gazde vii pentru a se multiplica si supravietui.
Deja de acum se vad semnele celui de-al doilea val: noi cazuri de infectare cu coronavirus sunt raportate in China, Rusia si Coreea de Sud. Riscul creste si in tari precum Grecia sau Spania, pe masura ce se apropie sezonul estival.