Al doilea val al infectarilor cu coronavirus va lovi statele europene la iarna si va face mai multi morti decat actualul. Avertismentul vine din partea directorului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa, dr. Hans Kluge.
Hans Kluge a facut aceasta declaratie pe fondul relaxarii restrictiilor de deplasare in majoritatea tarilor europene. Pandemia nu s-a terminat si „este timpul pentru pregatire, nu pentru petrecere”, a atras atentia oficialul OMS, intr-un interviu pentru The Telegraph.
Daca in Marea Britanie, Franta si Italia, numarul infectarilor este in scadere, epicentul pandemiei se muta spre est. In Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan, sunt tot mai multi bolnavi de COVID-19 de la o zi la alta, a mai spus Kluge. Potrivit acestuia, acum nu este un moment bun pentru realxare, ci pentru consolidarea sistemelor de sanatate nationale. In paralel, ar trebui luate masuri pentru ca spitalele sa fie mai bine dotate si sa poate primi mai multi pacienti in unitatile de terapie intensiva.
In plus, exista pericolul ca al doilea val de COVID-19 sa coincida cu epidemia de gripa sezoniera si de pojar, ceea ce l-ar face si mai periculos, a explicat directorul OMS pentru Europa.
Alerta in Republica Moldova
Evolutia pandemiei de coronavirus in Republica Moldova confirma spusele oficialului OMS privind pericolul infectarilor, care se muta spre est.
374 de cazuti noi au fost confirmate, pe 18 iunie, peste Prut. Astfel, bilanțul urcă la 13.105 cazuri. Datele au fost prezentate de responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, după prelevarea a 1.769 de probe, scrie presa locala. Potrivit datelor oficiale, dintre persoanele infectate, 444 se află în stare gravă si 27 sunt la terapie intensiva.
Pandemiile lovesc de mai multe ori
Pandemiile au lovit in valuri, de-a lungul istoriei, si oamenii de stiinta spun ca nici cea de coronavirus nu va face exceptie.
In istorie a ramas de trista amintire anul 430 i.Hr., cand ciuma a lovit Atena. A facut-o apoi si in 429 i.Hr, 427 i.Hr si 426 i.Hr, luand vieti si provocand multa suferinta in toti acesti ani. La fel s-a intamplat si cu „Moartea Neagra”, pandemia din secolul al XIV-lea și cu variola din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, asa-numita „gripa spaniola” a afectat Europa in vara anului 1918 pentru ca, mai apoi, sa reapara la finalul acelui an si inca o data in 1919, reaminteste Euronews. Interesant este ca al doilea val, din toamna si iarna lui 1918, a fost cel mai periculos si a ucis cei mai multi oameni.
Europa de Est si Africa, in pericol
Hans Kluge avertizeaza ca al al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea afecta grav Africa si Europa de Est, care fac fata, deocamdata, cu brio primului val de imbolnaviri. „Trebuie se fim foarte precauti”, insista el.
Aparitia unor noi focare de coronavirus – in special in Asia, dar si in Europa – i-a alertat pe oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acestia cer tuturor statelor afectate „vigilenta extrema” pentru a evita un nou val de infectari la nivel global.
Cititi si: Noile focare de coronavirus. Putem vorbi de al doilea val al infectarilor?