Cetatenii din cele mai sarace 92 de tari ale lumii vor primi despagubiri daca au avut reactii adverse grave in urma vaccinarii contra COVID-19. Anuntul a fost facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Programul vizeaza persoanele care au primit un vaccin prin platforma COVAX, creata de OMS si de alte entitati pentru a garanta un acces echitabil la aceste tratamente in tarile cu venituri medii si mici. Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care ii garanteaza eficienta, securitatea si calitatea. Totusi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca in cazuri rare efecte adverse grave, a anuntat OMS intr-un comunicat.
Peste 190 de tari participa la COVAX. Dintre acestea, 92 de tari cu venituri mici au fost selectate sa primeasca vaccinuri finantate de platforma. Programul de acordare de compensatii anuntat luni se aplica doar acestor tari, a anuntat OMS. „Este vorba de primul si unicul mecanism de acordare de compensatii pentru daune provocate de vaccinuri care opereaza la scara internationala”, a precizat OMS.
Sute de milioane de doze administrate
Obiectivul este de a oferi acestui grup de tari o procedura rapida, justa si transparenta pentru a primi compensatii in cazurile „rare si la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX pana la 30 iunie 2022”. In acest fel, persoanele afectate nu vor fi nevoite sa recurga la tribunale si sa initieze procese ce pot fi lungi si costisitoare.
La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate in diferite tari nu s-au raportat deocamdata cazuri de efecte adverse foarte grave.
In rare ocazii s-a observat o reactie adversa la pacienti cu antecedente de alergii, 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer, sau 2 – 3 cazuri la un milion la vaccinurile de la Moderna, potrivit statisticilor realizate de SUA. Pentru acest program de compensatii, OMS a incheiat un acord cu societatea de asigurari Chubb Limited.
Sursa: agerpres.ro
Cititi si: Canapeaua din masti folosite. De ce arata ca un iceberg
Cititi si: Informatii noi despre vaccinul AstraZeneca