Medicamentul aprobat pentru utilizare ca tratament contra Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România, nu mai este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Motivele deciziei au in vedere efectele secundare si pretul medicamentului.
Remdesivirul nu este recomandat pacientilor spitalizati cu Covid-19, indiferent de cat de bolnavi sunt, deoarece nu exista dovezi ca imbunatateste supravietuirea sau reduce nevoia de ventilatie, a precizat Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un comunicat.
OMS a luat aceasta decizie in urma avizului grupului sau de experti, ale caror concluzii sunt publicate in revista medicala British Medical Journal. Acestia subliniaza ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar si ”pretul sau relativ important si implicatiile logistice”, intrucat este necesar sa fie administrat intravenos.
Dezvoltat initial impotriva febrei hemoragice Ebola, redemsivirul este vandut de catre laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury. El a devenit la 3 iulie primul medicament impotriva covid-19 care a primit o autorizatie de punere conditionata pe piata europeana, iar in SUA a fost folosit inclusiv pentru tratarea presedintelui Donald Trump.
Un cost mare si profituri uriase
La sfarsitul lui octombrie, Gilead anunta ca redemsivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari in trimestrul trei, medicamentul costand 2.340 USD. Uniunea Europeana a comandat peste 500.000 de doze in valoare de 1 miliard de euro luna trecuta.
OMS recomanda de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazona, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piata internationala, pentru cazurile grave de COVID-19, avand in vedere ca este cel care a dat cele mai bune rezultate pana la aceasta data.
Cat costa dexametazona
Un cercetator de la Oxford, profesorul Martin Landray, a calculat cat costa tratamentul cu dexametazona pentru un pacient. Acestuia i se va administra medicamentul timp de maximum zece zile. Practic, salvarea unei vieti costa 35 de lire (aproximativ 190 de lei, n.r.), concluzioneaza Landray.
Dintre cei 6.000 de pacienti care au luat parte la un studiu al Universitatii Oxford, doar 2.000 au primit dexametazona. In cazul celor care aveau nevoie de ventilare mecanica, dexametazona a redus riscul de deces de la 40% la 28%. La cei care necesitau oxigen, riscul s-a diminuat de la 25% la 20%/.
Surse: rfi.ro, BBC.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania