Oamenii nu trebuie fortati sa se vaccineze, ci sa fie corect informati si sa ia deciza singuri daca aleg sa se imunizeze contra COVID-19, atrag atentia expertii OMS. Campaniile de vaccinare iau startul la un an de la debutul pandemiei.
„Ne foloseste mai mult sa le prezentam oamenilor datele si beneficiile si sa-i lasam pe ei sa decida”, a precizat Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru urgente sanitare, in cadrul unei conferinte de presa la Geneva. Unui mic numar de grupuri cum ar fi cel al lucratorilor din domeniul sanatatii i s-ar putea cere, totusi, sa se vaccineze.
Katherine O’Brien, directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, a declarat ca simplificarea modului in care oamenii se pot vaccina este mai buna decat stabilirea regulilor. Este nevoie de „un moment si de un loc convenabil pentru oameni ca sa fie vaccinati, in locatii profesioniste, care ofera un mediu pozitiv”, a declarat Katherine O’Brien.
Ce spune Raed Arafat
Guvernele din mai multe tari, inclusiv Romania, au exclus deja ideea unor campanii obligatorii de vaccinare impotriva COVID-19. „Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea sa convinga populatia sa se vaccineze printr-o informare corecta si transparenta. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntara si pe convingere. Rolul nostru este de a convinge cat mai multi. Iar daca a convinge inseamna sa ne vada altii ca ne vaccinam, eu n-am nicio problema (sa ma vaccinez public)”, a spus seful DSU, Raed Arafat, la Digi24.
„La acest moment nu s-a discutat de obligativitatea vaccinarii si nici despre o posibila conditionare a angajatorului. Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai in Romania, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare”, a punctat Raed Arafat, referindu-se, in special, la calatoriile in afara tarii.
Primul vaccin obligatoriu
Cu pustulele sale extrem de contagioase, variola a fost timp de secole o boala cumplita. In 1796, un medic englez, Edward Jenner, a venit cu ideea de a inocula o forma usoara de variola, Variolae vaccinae, unui copil pentru a stimula raspunsul imun. Procedeul functioneaza si astfel se naste „vaccinarea”.
In Regatul Unit, vaccinul impotriva variolei a devenit obligatoriu pentru copii in 1853. Aceasta prima vaccinare obligatorie a starnit o puternica opozitie. Oponentii au invocat „pericolul” de a injecta produse de origine animala, „motive religioase” sau „incalcarea libertatilor individuale”.
O „clauza de constiinta” a fost introdusa in legislatia britanica inca din 1898 pentru a permite persoanelor recalcitrante sa se sustraga de la vaccinare.
Surse: agerpres.ro, digi24.ro
Cititi si: Dezinfectant cu alcool. Concentratia de 70%, mai buna decat cea de 91%
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania