Daca te-ai hotarat sa pornesti o mica afacere cu produse alimentare, poate chiar unele produse de tine, si sa iti deschizi un magazin, ai probabil o lunga lista de cumparaturi de alcatuit si bifat tu insuti. Pe langa echipamentele standard de care ai nevoie pentru un spatiu functional si o cat mai buna expunere a produselor, trebuie sa te gandesti si cum sa iti personalizezi afacerea si sa creezi experienta cat mai placuta clientilor tai la cumparaturi. Iata cateva lucruri care te pot ajuta in acest sens.
1. Un sistem de iluminat optim
Magazinele alimentare de succes folosesc surse de lumina superioare, care ilumineaza galantarele de alimente proaspete facandu-le cat mai atractive si creand o atmosfera primitoare. Indiferent ca vinzi fructe, legume, branzeturi, mezeluri, produse de panificatie sau gemuri si sosuri facute in casa, trebuie ca acestea sa arate irezistibil. Pe de alta parte, trebuie sa te gandesti si la factura la energie destul de piperata care te asteapta la sfarsitul lunii. Special pentru comerciantii de alimente au fost create astfel de proiectoare performante si economice (vezi modelele AICI), care pun in valoare aceste produse, accentuand culorile si texturile. Au inclusiv proprietatea de a incetini decolorarea carnii transate.
2. Un decor primitor
Sunt o multitudine de mijloace prin care poti crea o atmosfera calda si placuta in magazinul tau, de la culoarea peretilor, fotografii sau lustratii inramate care ii decoreaza, servete textile impecabile pe care asezi produsele, mici ghivece cu plante decorative (cateva plante aromatice ar fi o alegere excelenta) sau farfurioare cu mostre apetisante.
3. O tabla cu creta
O tabla cu creta colorata este o buna investitie si pentru decor, dar si pentru impulsionarea directa a vanzarilor. O pui pe perete la vedere si treci in fiecare zi in mod cat mai creativ o oferta sau un anunt legat de un produs nou.
4. Ambalaje personalizate
Clientii ar trebui sa aiba numele si logoul magazinului tau in jurul produsului cumparat. In functie de ce vinzi, poti opta pentru ambalaje de hartie imprimata, cutii de carton sau poti chiar comanda niste plase textile de cumparaturi personalizate pe care clientii sa le poata cumpara din magazin si folosi apoi la toate cumparaturile pe care le fac.
Pentru tine
Daca stai toata ziua in magazin, trebuie sa iti creezi si tie niste conditii pentru a face fata programului prelungit si monotoniei cu zambetul pe buze.
5. Un filtru de cafea
Ia-ti un filtru de cafea si gaseste un loc in spate pentru el, alaturi de cana ta preferata. Vei avea cu siguranta momente in timpul zilei in care sa te bucuri de o cafea sau un ceai si trebuie sa le ai la indemana.
6. Un scaun confortabil
Nu vei avea de servit clienti tot timpul, asa ca gaseste un loc dupa tejghea unde poti pune cat mai discret un scaun pe care sa stai avand totodata vizibilitate optima.
7. O uniforma
Tu esti imaginea magazinului si trebuie sa ai ceva reprezentativ in vestimentatie. Pot fi clasicele sort si boneta sau o vesta. Hainele cu care mergi la munca trebuie sa fie perfect curate si calcate. Investeste si intr-o trusa de manichiura buna, pentru ca vei avea mereu mainile la vedere, cand arati produse, intinzi marfa clientilor sau faci bonul, chiar daca folosesti manusi cand manipulezi unele produse.
8. Inca ceva pentru confort
In aceasta afacere, corpul iti este destul de solicitat. Ai de transportat si asezat marfa, de facut curatenie tot timpul in magazin si mai ales de stat in picioare mult timp. Nu ti-ar strica un mic tratament la sfarsitul zilei pentru a o lua de la capat a doua zi. O lampa infrarosu iti va fi utila atat pentru a trata dureri musculare statornicite sau leziuni, cat si pentru a-ti imbunatati circulatia.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: