Factura la utilitati poate deveni o povara financiara daca nu tii consumul de energie sub control, in special iarna cand costurile sar. Pe de alta parte, intr-o lume in care resursele se diminueaza vizibil, eficienta energetica ar trebui sa devina o preocupare constanta pentru fiecare din noi si neaparat parte a educatiei copiilor nostri. Putem incepe acest lucru cu propriile locuinte si, in acest scop, va prezentam mai jos opt pasi pentru o casa eficienta energetic.
Primul pas este instalarea unui asa-numit acoperis rece. Acoperisurile reci sunt acele acoperisuri care au in structura lor doua straturi iar patura de aer dintre ele este in contact direct cu spatiul aerian extern, astfel caracteristicile lui corespunzand cu aerul extern. Stratul de aer actioneaza ca un sistem natural de ventilatie si este eficient in timpul verilor fierbinti cand, spun specialistii, poti economisi circa 15 la suta din consumul de energie apeland tot mai rar la sistemul de aer conditionat, scrie site-ul Investopedia.com.
Al doilea din cei opt pasi pentru o casa eficienta energetic este montarea unei ferestre de mansarda, bineinteles, acolo unde designul o permite. O astfel de fereastra imbunatateste ventilatia, sporeste lumina naturala, reducand astfel dependenta de sisteme consumatoare de electricitate, iar iarna ajuta la incalzirea incaperii. Specialistii spun ca o astfel de fereastra de mansarda nu ar trebui sa depaseasca cinci la suta din suprafata unei camere cu mai multe ferestre si 15 procente in cazul unei camere fara ferestre.
Instalarea de rulouri exterioare la ferestre ajuta, de asemenea, la reducerea costurilor. Vara actioneaza ca o bariera termica impotriva razelor solare si mentin racoarea la interior in timp ce iarna pastreaza caldura in casa. Puteti la fel de bine apela la jaluzele sau obloane care, impreuna cu draperiile, regleaza temperatura in interior in functie de anotimp.
Daca am vorbit de acoperisuri reci, atunci ar trebui sa stiti ca instalarea lor merge mana in mana cu izolarea termica a podului. Optiunile sunt vaste iar una dintre ele este izolatia termica cu lana naturala de oi.
In al cincilea rand, inlocuiti toate becurile incadescente din casa cu variantele economice moderne. In acelasi context, puteti optimiza eficienta energetica prin inlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu produse noi. De exemplu, o masina de spalat de generatie noua consuma cu 30 % mai putin curent electric si cu pana la 50 % mai putina apa in timp ce frigiderele certificate energetic au un consum de electricitate cu pana la 20 % mai mic.
Daca am vorbit de partea superioara, trebuie sa ne indreptam atentia si spre cea de jos: podeaua, care are si ea rolul sau in izolarea termica a casei. Sistemele moderne de pardoseli radiante ajuta la incalzirea casei vara si racirea ei vara.
Penultimul din cei opt pasi pentru o casa eficienta energetic este plantarea de copaci in jurul casei, de preferat arbori specifici locului si care necesita o minima intretinere. Vara, acestia actioneaza ca o perdea si mentin locuinta racoroasa fara a mai fi nevoiti sa apelati la tehnologie.
Ultima etapa in strategia de optimizare a eficientei energetice a casei tale este instalarea de ventilatoare de tavan. Consuma la fel de mult precum un simplu bec si directioneaza aerul cald in jos iarna si pe cel rece vara pentru o temperatura ideala in interior. Astfel, economisti circa 40 % din energia consumata de dispozitivul de aer conditionat vara si reduceti cu 10 % costurile de incalzire iarna.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: