Atunci cand vezi imaginile, esti convins pentru inceput ca asa ceva nu poate exista pe fata Pamantului. Te loveste senzatia de feerie coborata dintr-un basm, de culori si forme atat de firesc combinate si conturate incat par desenate pe o coala de hartie. In realitate, ceea ce vedeti este un orasel din nordul Olandei, Gitethoorn, construit de-a lungul unei retele de canale, intr-un decor de poveste.
Cu o populatie de doar 2.600 de locuitori, Giethoorn este acel loc linistit si pitoresc la care toata lumea viseaza cu ochii deschisi. Chiar si pe site-ul de prezentare a micii localitati olandeze se spune ca „cel mai puternic sunet pe care il puteti auzi aici este macaitul unei rate sau zgomotele facute de alte pasari”.
Postasul insusi livreza coletele si scrisorile la bordul unei mici barci, carmind de-a lungul canalelor care se intrepatrund ici si colo in adevarate intersectii. Podete din lemn unesc cele doua maluri in timp ce langa fiecare casa sta trasa la mal cel putin o barca, asa cum in orasele clasice stau masinile parcate pe alei sau de-a lungul strazilor. Oraselul este supranumit Venetia olandeza, dar localnicii avertizeaza ca doar asemanarea fizica se sustine pentru ca, in rest, mica asezare urbana este toata invaluita intr-o atmosfera de liniste desavarsita.
Numele (coarnele caprei, in olandeza) i se trage de la o descoperire facuta acum cateva secole de locuitorii satului – sute de coarne de capre, ramasite ale unor inundatii devastatoare din veacul al X-lea. Caprele au disparut intre timp, dar oraselul musteste de acea atmosfera rustica, pastorala, amortita in timp si incarcata de frumusete fireasca. De o parte si de alta a canalelor, restaurantele isi asteapta clientii, oferindu-le in acelasi timp si barci de inchiriat pentru o experienta autentica de-a lungul strazilor din apa.
Pe masura ce renumele i s-a dus si numarul turistilor a crescut simtitor, numeroase hoteluri au aparut printre casele traditionale cu acoperis din stuf. In afara de cateva muzee locale si un atelier in care sunt construite barcile traditionale, toate activitatile recreative au legatura cu prezenta abundenta a apei de jur imprejur.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: