Orhideea Phalaenopsis este una din cele mai vandute flori de apartament din Romania, gasindu-se intr-o multitudine de culori (alb, mov, roz, mov cu roz etc). Gingase, frumos colorate si mereu un cadou deosebit pentru o persoana draga, orhideele au nevoie de un regim special de ingrijire fata de alte plante de interior. Cu atentia cuvenita insa, acestea va vor rasplati cu flori frumoase pe aproape toata durata anului. Va prezentam orhideea – ghid complet de ingrijire cu toate nevoile acestei plante.
Orhideea este foarte sensibila la schimbarile bruste de temperatura si totodata are nevoie de lumina multa. Orhideea va va da de inteles imediat ca nu ii place locul in care este pozitionata: nu va inflori, iar frunzele vor ingalbeni si vor cadea de pe tija tulpinii.
Orhideea – ghid complet de ingrijire. Ghiveciul si solul
Orhideea va sta intotdeauna intr-un ghiveci transparent, pentru ca atat frunzele, cat si radacinile acesteia sunt capabile sa faca fotosinteza.
Ghiveciul se schimba cand planta a incetat sa mai infloreasca si a inceput sa produca radacini si frunze noi. Acum are nevoie de pamant nou si de nutrienti pentru viitoarele flori. Ca la orice planta, schimbati ghiveciul intr-o zi mai racoroasa, ca sa evitati deshidratarea radacinilor la caldura.
Solul trebuie sa contina scoarta de copac, singura care optimizeaza drenajul rapid al apei, mentinand radacinile aerisite si sanatoase. Gasiti in magazine amestecuri de pamant cu scoarta pentru orhidee.
Orhideea – ghid complet de ingrijire. Asezarea
Orhideea are nevoie de lumina, dar nu sa stea direct in soare. Asezati-o intr-o camera insorita, cu fereastra catre sud, evitand expunerea directa la razele soarelui. Frunzele, in mod normal colorate verde intens, se vor inchide daca orhideea nu primeste destula lumina si vor deveni galben-rosiatice daca lumina este prea intensa.
Ca sa aveti mereu situatia sub control, curatati frunzele cat mai des posibil. Praful nu lasa planta sa se bucure din plin de soare si sa aiba o crestere normala.
Aveti grija si ca orhideea sa nu fie aproape de surse directe de caldura, pentru ca i se vor usca radacinile.
Daca pe florile si pe frunzele plantei apar pete, inseamna ca ii este frig, deci trebuie mutata intr-un loc mai cald.
Orhideea – ghid complet de ingrijire. Udarea
Nu o udati orhideea cu multa apa deodata! Cea mai buna varianta ar fi sa folositi apa putina si sa o udati mai des, altfel radacinile ar putea putrezi cu usurinta. Pentru a sti cantitatea potrivita de apa, e suficient sa atingeti pamantul din ghiveci. Daca acesta este umed, lucru frecvent mai ales iarna, nu trebuie udata.
Tineti minte ca dupa udare sa nu lasati apa in farfuriuta de sub ghiveci. Ideal ar fi sa udati orhideea in chiuveta. Lasati apa sa curga in ghiveci si sa treaca prin fundul acestuia.
Nu udati orhideea pe frunze. Daca totusi se intampla, dupa udare, uscati frunzele si mai ales baza acestora cu un servetel.
Puteti folosi un pulverizator cu apa pentru a umidifica mediul in care sta. Stropiti cu apa in jurul ghiveciului. Cel mai indicat ar fi sa folositi apa de ploaie, deoarece orhideea nu se impaca deloc cu clorul din apa de la robinet.
Orhideea – ghid complet de ingrijire. Fertilizarea
Daca vreti ca orhideea sa infloreasca si in sezonul rece, trebuie sa o pregatiti din timp cu un tratament de fertilizare ce se aplica in lunile septembrie si octombrie.
Aveti nevoie de o solutie echilibrata. Urmariti pe ambalajele ingrasamintelor ca formula N-P-K (adica azot-fosfor-potasiu) sa fie in parti egale, ideala fiind formula 20-20-20.
Veti gasi tot feluri de ghiduri de cum se aplica aceste ingrasaminte. Odata pe luna, la doua saptamani, saptamanal. Puteti aplica ingrasamantul saptamanal, odata cu udatul. Udati planta prima oara si apoi aplicati ingrasamantul.
Orhideea – ghid complet de ingrijire. Taierea tijei
Pe masura ce florile se ofilesc, desprindeti-le cu grija si cand nu mai sunt deloc lasati planta sa se odihneasca cateva zile, iar apoi taiati tija pe care au fost flori. Numarati de la baza tijei doua – trei noduri si taiati cu un cutit deasupra unui nod. Dupa doua-trei saptamani va creste o noua tija.
Surse: livrarefloribucuresti.ro, decodays.ro, agrointel.ro, libertatea.ro
Surse foto: advancednutrients.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: