Numele i se trage din vechea limba sanscrita si este una dintre cele mai frumoase flori din lume, originara de la poalele Muntilor Himalaya si din Indochina. Desi cunoscuta in general in culoarea albastra catifelata (de aici si cealalta denumire de orhideea albastra), florile orhideii vanda pot capata nuante diverse, pe alocuri intr-un mix cromatic natural plin de farmec. Despre orhideea vanda si cum s-o ingrijim discutam in cele ce urmeaza.
Floarea este una destul de dificil de ingrijit, mai ales ca la originea ea este o planta epifita, adica una care creste pe organismul alteia, in cazul de fata un copac. Radacinile orhideei atarna insa in aer, din atmosfera ele absorband umezeala necesara dezvoltarii. Din acest motiv, ideal este ca orhideea vanda sa fie crescuta in cosuri sau pe o scoarta de pluta cu radacinile atarnand in jos. O planta bine crescuta poate inflori de 2 sau 3 ori pe an, producand pana la 3-4 peduncule cu 10 flori de 10-15 cm care pot rezista mai mult de o luna, chiar si 3 luni.
Pamantul in care orhideea vanda se dezvolta ideal este unul bine drenat, avand in compozitia sa un amestec de scoarta de pin si coaja de brad, care sa imite caracteristicile scoartei unui copac pe care se fixeaza planta in mod natural. In perioada iunie-septembrie, planta trebuie udata in mod abundent, in restul anului solul trebuie doar sa fie mentinut umed. Cat priveste temperatura, valorile optime pe timp de zi variaza intre 18 si 20 de grade, dar suporta si valori superioare, iar pe timp de noapte de minim 12 grade.
Peste sapte culori, alaturi de compozitii mixte
Orhideea vanda se simte bine in lumina soarelui, din acest motiv ar trebui suspendata de acoperisul serei si pozitionata cat mai aproape posibil de sticla. Orhideea vanda suporta soarele direct, dar prefera lumina indirecta pentru a nu arde frunzisul vesnic verde care inconjoara tulpina centrala. In camera de zi, orhideea vanda ar trebui tinuta la cea mai luminoasa fereastra posibila si ar trebui mutate in alte camere la schimbarea anotimpului pentru a obtine lumina maxima posibila.
Din familia vanda fac parte opt specii de orhidee, fiecare incantand privirea cu culori bogate si vii. Pe langa albastrul catifelat, florile vin in nuante de portocaliu, burgundy, rosu, galben, verde sau alb, dar multe le regasim si intr-un amestec de culoare cu pete mici pe fundalul alte culori, dupa cum exemplificam in imaginile de mai jos. Vanda „miss Joaquim”, intr-o combinatie de diferite nuante de violet, este floarea nationala in Singapore.
Surse: Horticultorul.ro, Mayra.ro, Everything-orchids.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: