Probabil nu exista produs din bucataria noastra cu atatea intrebuintari diverse precum otetul. Ingredient de baza pentru salate si conserve, otetul ia pe umeri si sarcina curateniei atunci cand este nevoie. Chiar daca pretul nu ne da pe spate, exista numeroase modalitati prin care puteti produce voi insiva otetul acasa folosind diferite produse accesibile, unele dintre ele chiar pe cale sa ia drumul gunoiului. Inspirati-va din aceste retete de otet facut in casa astfel incat sa reciclati eficient, pentru propriul vostru beneficiu.
Iata cum putem face otet in casa
O prima reteta are la baza vinul. Cine se delecteaza cu acest lichid stie foarte bine ca uneori mai ramane in sticla niscaiva vin care isi schimba gustul daca nu este baut la timp. In loc sa il aruncati la chiuveta, folositi-l pentru a face otet din el.
Iata reteta pentru otet facut in casa: amestecati vinul cu o cantitate egala de apa, pentru a obtine un otet cu un grad mediu de aciditate. Daca doriti o aroma mai puternica, folositi 2 parti de vin si una de apa. Pentru a grabi procesul, adaugati bacterii specifice (Mycoderma aceti) pe care le gasiti intr-o sticla de otet nepasteurizat din comert (acel otet care are sedimente depuse pe fundul sticlei). Turnati un pic de astfel de otet in compozitia de mai sus.
Apoi, turnati lichidul obtinut in borcane curate, acoperiti-le cu servetele de hartie care permit oxigenului sa circule, dar tin musculitele afara, prindeti-le cu elastic si apoi depozitati intr-un loc intunecat. In 2 luni otetul ar trebui sa fie gata. Nu indepartati pelicula care se formeaza la suprafata pana cand compozitia nu se transforma in otet. Dupa gust, mai adaugati apa pentru a-i diminua acreala.
Strangeti cojile de mere pentru ca si ele sunt de ajutor in cazul de fata. Puneti felii si coji de mere intr-un borcan cu volum mare, indesati-le, dupa care turnati apa pana acoperiti continutul, avand insa grija sa lasati doua degete libere la suprafata astfel incat sa permiteti fermentatia. Acoperiti borcanul cu capacul si un prosop, apoi depozitati-l timp de o luna intr-un loc calduros. Dupa acest interval, strecurati otetul rezultat si puneti-l in recipiente noi.
O alta reteta de otet facut in casa, pe baza mierii de albine
Si mierea de lamaie este un ingredient accesibil pentru producerea otetului. Turnati doi litri de apa fierbinte peste 1 kilogram de miere de albine, intr-un recipient cu deschidere mai mare, precum o oala. Faceti o pasta dintr-un pachetel de drojdie si apa calda si apoi intingeti-o pe o felie de paine, de preferat paine toast, potrivit retetei.
Asezati felia de paine unsa pe suprafata lichidului si apoi acoperiti cu o strecuratoare si depozitati la intuneric timp de 16 zile. Strecurati apoi lichidul si lasati-l alte 4-6 saptamani pana se transforma in otet.
Surse: Reteteculinare.ro, Naturemoms.com, Motherearthnews.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: