Un parchet schimba complet decorul unei incaperi, lemnul (chiar si imitatia) deschizand o camera, dandu-i un aer mai cald si mai prietenos, spre deosebire de o pardoseala din gresie. Ce va faceti insa cand dusumeaua refuza sa mai raspunda masuratorilor initiale si va treziti cu ea umflata pe alocuri, un simpton des intalnit in locuinte. Vedem pe scurt in cele ce urmeaza de ce parchetul s-a umflat, identificand potentiale cauze, dar si remedii.
Parchet umflat: cele mai frecvente cauze
O prima cauza ar fi umezeala de la sapa de dedesupt sau de la folosirea unui adeziv inadecvat pentru montajul parchetului, cu un procent mare de apa in compozitie (daca parchetul este instalat de amatori). Daca umezeala isi are originea in sapa, atunci este nevoie fie de reparatii, fie asteptati ca sapa sa se usuce bine (daca nu a suferit modificari), dar numai dupa ce parchetul este scos.
Atentie la umiditate
De altfel, specialistii si recomanda o umiditate relativa de cel mult 2 % la o sapa din ciment. Pentru a monta mai usor parchetul la loc, puteti numerota placile pe masura ce le scoateti.
Pentru ca tot am vorbit de umiditate, un nivel ridicat de umezeala intr-o incapere poate la fel de bine avea efecte asupra parchetului. O solutie recomandata este folosirea unui dezumificator. Identificati, daca este cazul, o alta sursa a umezelii, scurgeri de la geam, calorifere, aparatul de aer conditionat etc.
Rosturile de dilatare
Daca niciuna din cauzele de mai sus strict legate de umiditate nu a fost identificata, atunci o alta explicatie ar putea fi un parchet instalat fara niciun spatiu lasat pe partile laterale, fie ca vorbim pe lungime sau pe latime. Este normal ca parchetul, mai ales daca nu este unul aclimatizat cu camera respectiva, sa se dilate in timp, inclusiv sub presiunea greutatii. Scoateti plinta si verificati daca parchetul apasa pe perete. Rostul de dilatare trebuie sa aiba o dimensiune de 14-16 mm.
Daca este cazul, scoateti ultimul rand de scanduri si reduceti din latimea acestora pentru a crea acel spatiu de manevra pentru materialul lemnos. Din nou, expertii recomanda sa depozitati parchetul timp de cel putin cinci zile inainte de instalare, preferabil la o temperatura constanta, chiar in camera respectiva.
Nu faceti aceste reparatii in perioade ploioase sau foarte uscate, cand lemnul, la fel, poate suferi deformari inselatoare, pentru ca apoi sa se contracte sau sa se dilate, dupa caz, creand din nou probleme. Optati pentru parchet din lemn de bambus, chiar daca este mai scump, mult mai rezistent la umezeala, gratie provenientei sale tropicale.
Ce trebuie sa retinem pentru a evita problemele cu parchetul umflat
- Lemnul absoarbe apa, deci trebuiesa avem grija asupra umiditatii. Volumul lemnului va creste pana la o anumita limita.
- Lemnul care este supus umezelii, in mod constant, nu isi mareste volumul uniform.
- Tratati lemnul cu substante speciale impotriva umezelii.
- De asemenea, pentru a mentine parchetul trebuie sa evitam si un nivel de caldura prea mare.
Surse: Acasa.ro, Misiuneacasa.ro, Kudika.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: