Pardoselile epoxidice sunt pardoseli decorative prin care stratul inferior de ciment sau beton este placat cu rasini epoxidice. Acest tip de podea vine intr-o sumedenie de culori si finisaje si poate inlocui gresia, piatra naturala sau marmura si pare identica la aspect cu podeaua poliuretanica, aceasta din urma fiind insa mult mai rezistenta. Desi dezvoltata in scop industrial, acest tip de pardoseala a inceput de ceva vreme sa fie o preferinta si pentru decorarea locuintelor. Iata mai multe despre pardoseli epoxidice in cele ce urmeaza.
Pardoselile epoxidice au fost concepute pentru hidroizolarea si protectia pardoselelor de trafic intes, civil si industrial. In timp au aparut variante disponibile pentru contactul direct cu alimentele, apa potabila, cantine, bucatarii, bai, celule frigorifere sau oriunde este nevoie de o suprafata impermeabila si usor de dezinfectat, servind deci unor scopuri diferite. In consecinta, pe langa rolul decorativ, o astfel de podea este si un bun hidroizolant, din acest motiv primele optiuni luate in calcul in finisarea pardoselilor sunt bucatariile, baile, subsolurile, beciurile etc.
In primul rand, o astfel de podea aduce un avantaj net din punct de vedere decorativ, venind in culori si aspecte diferite (luciu, semigloss sau mat), precum si o textura variata, lina sau accidentata. Este si o pardoseala mai calda decat cea clasica acoperita cu gresie, piatra sau marmura, mai usor de curatat si de intretinut si nu permite dezvoltarea microbilor si a bacteriilor, fiind perfect neteda, fara rosturi si imbinari. Ele pot fi si antiderapante daca optati pentru un finisaj structurat prin introducerea de particule de cuart, pot fi aplicate peste pardoseli vechi precum gresie sau mozaic, au o rezistenta chimica ridicata, de aici si uzul primar industrial.
Apelati insa la o firma specializata pentru astfel de finisaje, o lucrare bine realizata rezistand chiar si zeci de ani. In caz contrar, obtineti o pardoseala cu denivelari a carei inlocuire se face cu dificultate. Pentru ca suntem la capitolul riscuri, printre dezavantaje amintim tendinta de a se zgaria usor si de a capata un aspect mat in timp si faptul ca sunt casante, cu o rezistenta scazuta la impact.
In functie de modul de aplicare, pardoselile epoxidice pot fi autonivelenate si se aplica prin turnare intr-un strat cu o grosime de minim 2 mm sau peliculogene, intr-un singur strat de protectie cu o grosime care variaza intre 0.35 si 1 mm, aplicat cu o rola. Rezistenta si durabilitatea acestui tip de pardoseala sunt influentate de grosimea acesteia, cat si de cantitatea de rasina epoxidica utilizata.
Surse: Homedoctor.net, Houzz.com, Pinterest.com, Ems-floor.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: