Este foarte impoartant modul in care preparam cartofii, dar la fel de important este felul in care ii pastram. Astazi vorbim despre pastrarea cartofilor sub pamant si modalitatea prin care ii poti tine perfecti tot anul.
Pastrarea cartofilor sub pamant. Recoltarea
Inainte sa ii pastram trebuie sa ii recoltam. Asadar, incepem in ordinea corecta si vorbim despre detaliile de care trebuie sa tinem cont atunci cand ii recoltam. Odata cu strangerea lor, se face si sortarea acestora. Asadar, toti cei care au fost vatamati in timpul recoltarii, dar si cei bolnavi, precum si cei de dimensiuni foarte mici, se folosesc pentru hranirea animalelor. Dupa ce au fost scosi din pamant, acestia trebuie lasati la lumina, dar nu mai mult de 6-7 ore deoarece imediat sub coaja lor se acumuleaza solanina, o substanta care in cantitati mai mari devine otravitoare.
In ceea ce priveste cultivarea, am scris AICI despre cultivarea cartofilor mov si de ce este una dintre cele mai profitabile afaceri agricole din Romania.
Pastrarea cartofilor sub pamant. Temperatura necesara
Acum ca i-am recoltat, trebuie sa vedem care este temperatura optima pentru a-i pastra. Astfel, este indicat ca aceasta sa fie intre 3 si 4 grade Celsius. Daca temperatura scade, catofii se indulcesc, iar daca ajunge la -1 Celsius, ingheata. Pe de cealalta parte, daca temperaturile cresc, cartfofii incoltesc si se zbarcesc. In acelasi timp, daca pastrezi cartofii la lumina, acestia devin amari si toxici, atat pentru animale, cat si pentru oameni. Mai mult decat atat, tuberculul de cartof contine cca 75% apa, iar din cauza aceasta se imbolnaveste foarte usor in timpul pastrarii de „boli de pastrare”: putregaiul umed sau putregaiul uscat.
Pastrarea cartofilor sub pamant. Cum ii depozitam
In ceea ce priveste pastrarea cartofilor, aceasta se face de regula in beciuri, in pivnite, in bordeie sau in silozuri. Daca depozitati cartofii in pivnite, este foarte important ca acestea sa fie curatate si dezinfectate inainte. In ceea ce priveste metoda inteligenta de a pastra cartofii perfecti pe tot parcursul anului, fara doar si poate, cea mai buna varianta o reprezinta silozurile semiingropate, care reprezinta o grupa intermediara intre solozurile la suprafata si cele ingropate. Acestea pot fi in forma de transee sau sub forma de celula. Peretii de deasupra solului se confectioneaza din panouri de lemn, placi prefabricate sau baloturi de paie, iar peretii subsolului din pamant babatorit.
Indiferent de felul in care optezi sa pastrezi cartofii, asigura-te ca o faci in conditiile corecte.
In ceea ce priveste tipurile de cartofi, citeste despre diferenta dintre cartofii rosii si cei albi.
Foto: rodalesorganiclife.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: