Daca ai strans suficienti bani cat sa iti ajunga pentru un avans la o casa, daca banca ti-a aprobat dosarul inseamna ca totul este pregatit pentru ca tu sa incepi sa iti cauti o locuinta in care sa te muti cat mai curand. Ca sa poti alege din ofertele cu apartamente de vanzare pe cea care se apropie cat mai mult de idealul tau, e nevoie sa inspectezi locul pe care te pregatesti sa il numesti „acasa” imediat ce un agent imobiliar te-a condus in interiorul lui. Daca vei sari peste aceste detalii, e posibil sa regreti curand alegerea facuta, asa ca acorda-le atentie si nu vei gresi atunci cand te hotarasti sa semnezi contractul.
Spatiile de depozitare
Se presupune ca vei locui in apartamentul pe care tocmai te pregatesti sa il cumperi impreuna cu familia ta, ceea ce presupune ca vei avea mare nevoie de spatii de depozitare ample. Si nu ne referim doar la dulapuri si sifoniere, ci la orice alt loc in care ai putea, de exemplu, sa iti depozitezi haine de iarna sau bicicletele. Daca unui apartament ii lipsesc spatiile de depozitare, fie ele si sub forma de boxa la subsolul blocului sau o debara in afara locuintei, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte sa il achizitionezi.
Nivelul de siguranta
Locul unde te intorci dupa o zi grea de munca ar trebui sa fie pentru tine si familia ta cel mai sigur spatiu din lume. Ar trebui sa incepi sa observi care este nivelul de siguranta inca de cand intri in cartier, pentru ca s-ar putea sa-ti sara in ochi detalii de care nu vei fi incantat. Mai apoi, acorda atentiei scarii blocului, care ar trebui sa fie protejata de un interfon sau un paznic, care sa nu permita oricui sa intre in voie in bloc. Mai apoi ar trebui sa te intereseze liftul si precizia cu care sunt facute reviziile obligatorii anuale. Cauta in interiorul lui un abtibild pe care apare ultima data la care a fost verificat de specialisti sau ziua in care este recomandata urmatoarea revizie.
Robinetele
Extrem de importanta intr-o locuinta este presiunea apei curente. Nimeni nu isi doreste sa vina obosit de la serviciu, cu gandul la un dus fierbinte care sa il revigoreze, dar sa nu se poata relaxa, din cauza ca apa curge prea greu. In functie de etajul la care este pozitionat apartamentul, trebuie sa afli daca robinetele functioneaza cum trebuie. In cel mai simplu caz, ai putea sa le schimbi imediat ce te muti in acea locuinta, insa daca lipsa presiunii se datoreaza tevilor comune vechi si pline de piatra, nu prea vei avea ce sa faci.
Coltul peretilor si tavanul
Daca tii la sanatatea ta si a celor dragi tie, ar fi bine ca apartamentul in care urmeaza sa locuiti sa fie lipsit de mucegai sau igrasie. Acestea iti pot crea probleme grave ale sistemului respirator, unele chiar cronice, cum este cazul astmului. Ca sa fii sigur ca nu te vei confrunta cu astfel de situatii neplacute, trebuie sa verifici atent colturile peretilor si locul unde acestea se unesc cu tavanul. Daca vezi ca varul nu are aceeasi culoare peste tot, e posibil ca proprietarul apartamentului sa fi dat un trafalet cu cateva zile inainte sa ajungi sa il vizionezi. Asta inseamna ca peste putin timp mucegaiul va reaparea, mai puternic si mai daunator pentru toti cei care intra in contact cu el.
Daca vreunul dintre criteriile de mai sus nu este respectat, inseamna ca trebuie sa continui sa cauti un apartament ideal pentru tine.
sursa foto: https://www.shutterstock.com/download/success?src=3ikpqK5KrBBYMUASqwGYtA-1-2
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: