Multi dintre cei care au ajuns proprietarii unei curti se confrunta cu niste probleme la care nu s-au gandit pana atunci: cum ne organizam curtea? Spatiul acesta trebuie sa fie inteligent amenajat, pentru a necesita cat mai putin timp pentru intretinerea ulterioara si pentru a oferi un maxim de confort.
Din multitudinea de materiale folosite in amenajarea acestui loc, piatra naturala se potriveste cel mai bine, dat fiind materia sa… naturala. In plus, piatra naturala rezista foarte bine in fata agresiunii fenomenelor naturale: ploi, ninsori sau temperaturi foarte ridicate din perioada verii.
In acest articol vom prezenta cateva solutii pentru pavarea cu piatra naturala, pavarea unei curti reprezentand un element fundamental in aspectul unei curti.
Piatra naturala poligonala
Indiferent de forma, de stil sau de restul decorului, o curte creeaza o puternica impresie daca este pavata cu un material cu personalitate. Unul dintre aceste materiale este piatra naturala poligonala care comunica o stare de siguranta, de confort si bun gust. Fiind utilizata foarte mult in cadrul constructiilor de pe tarmul Marii Mediterane, materialul mai este cunoscut si sub numele de ”piatra mediteraneeana”.
O curte pavata cu piatra poligonala te face sa te simti ca si cum ai fi mereu in vacanta de vara. Iar daca plachezi zidurile casei tot cu piatra naturala – de exemplu mozaic decorativ realizat din marmura de calitate superioara – aceasta senzatie estivala va si mai pronuntata.
Cat despre rezistenta, nu trebuie sa iti faci griji, piatra poligonala a fost folosita in Antichitate la pavarea strazilor, iar o parte semnificativa din strazile marilor orase romane sau grecesti rezista si astazi, la 2000 de ani de la construirea lor.
Un prim detaliu particularizant al pietrei poligonale este forma unica a fiecarei bucati. De aici rezulta si o dinamica grafica speciala, fiecare curte avand propriul ”desen” de pavaj. Grosimea unei placi cel mai des intalnita este de aproximativ 3-5 cm, iar diagonala ei poate fi intre 20 si 30 de cm. Piatra poligonala se mai foloseste cu o frecventa destul de mare si la placare soclurilor de casa si a gardurilor, lucru care poate realiza o armonie stilistica bine venita in ansamblul intregii curti.
Piatra cubica
Acesta este poate cel mai utilizat material pentru construirea pavajelor din curte, ba chiar din cadrul spatiilor publice (parcuri, piete, trotuare etc.). In Antichitate, romanii au facut mii de kilometri de drumuri din piatra cubica. Alei, piete, mari drumuri, traversand orase celebre sau munti, sunt exemple de constructii vechi realizate din piatra cubica. Aceasta combina utilitatea materialelor dure si rezistente destinate drumurilor cu estetica inimitabila a pietrelor naturale. Varietatea culorilor si a modelelor de piatra cubica permite o mare libertate de creatie in pavarea curtii, putand fi asociata cu diverse tipuri de produse ce se pot utiliza pentru decorarea gradinii.
Piatra cubica este obtinuta prin prelucrarea pietrelor de rau, iar in compozitia ei se gasesc granit, marmura, ardezie, andezit sau limestone. Daca esti in cautarea unui model mai deosebit, pietrele rosii-caramizii din sandstone Rosu Vidin pot fi o solutie ingenioasa. Pentru o curte luminoasa, ca in vestitele proprietati mediteraneene, marmura Kavala buciardata face o treaba perfecta. Pietrele cubice din granit, poate nu asa spectaculoase ca altele, ofera insa un avantaj foarte mare: culoarea gri omogena se asorteaza foarte bine cu vegetatia dintr-o curte.
Sfaturi!
Ca orice piatra naturala, si piatra poligonala, si cea cubica trebuie sa fie impermeabilizate cu solutii speciale: astfel, rezista mai mult timp si culoarea va ramane prea putin afectata de fenomenele meteo. Solutiile se gasesc aproape la orice magazine de bricolaj din tara si la furnizorii de piatra naturala.
Orice pavaj din piatra cubica rezista mai bine, daca are o bordura ca sa o sustina. De aceea, cand achizitionezi piatra cubica, ia in calcul si bordura care sa fie, daca se poate, de aceeasi culoare sau intr-o nuanta apropiata. Bordura nu doar ca fixeaza mai bine piatra, dar impiedica si vegetatia sa invadeze zona amenajata.
Ambele timpuri de piatra, poligonala si cubica, pot fi montate pe ciment sau pe nisip. Pentru terenurile mai moi sau in panta este necesar un strat de pietris pentru o mai buna consolidare.
Pentru pavaje trebuie sa se aiba mereu in vedere o inclinatie usoara, astfel incat sa se evite formarea de balti in timpul ploii.
Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com