Cu siguranță ați observat la unii morcovi, în special la cei congelați, o peliculă albă, cunoscută sub numele de „înflorire” sau „white blush”. Ce este, când apare și mai sunt buni în mâncare? Iată ce spun experții.
Ce este pelicula albă peste morcovi?
Pelicula albă de pe morcovi este rezultatul deshidratării suprafeței morcovilor. Acest fenomen apare când morcovii pierd umiditate, iar celulele de la suprafață se descompun ușor, făcând ca lumina să fie reflectată diferit, ceea ce dă aspectul albicios.
Suprafața morcovilor se usucă după ce au fost curățați și expuși la aer. Expunerea la aer face ca stratul exterior să devină mai uscat și predispus la oxidare.
„Pierderea de apă în stratul exterior şi subţire al morcovului duce la deteriorarea suprafeţei sale şi, de aceea, apar urme albe pe legume. De asemenea, aceste pete pot să apară din cauza celulelor deteriorate‟, spune Pol Bishop, expert în grădinărit, potrivit Reader’s Digest.
Nu este periculoasă pentru sănătate
Pelicula albă de pe morcovi nu este periculoasă și nu are niciun impact negativ asupra sănătății. Este doar o modificare de textură și aspect, fără să altereze gustul sau proprietățile nutriționale ale morcovilor. În esență, morcovii sunt în continuare siguri de consum, chiar dacă prezintă această peliculă albă.
Odată ce coaja lor a fost îndepărtată, morcovii nu mai pot reţine apă şi încep să devină albi. Trebuie să ştim că morcovii sunt încă buni de consum, deşi nu au o culoare tocmai agreabilă.
Pentru a preveni apariția ei, păstrează morcovii într-un recipient etanș: Pentru a preveni pierderea de umiditate, depozitează morcovii într-o pungă sau cutie de plastic bine închisă. Dacă îi păstrezi într-un recipient cu apă, morcovii își vor menține textura crocantă mai mult timp.
Sursa: msn.com
Foto: freepik