Pepenele rosu este una dintre cele mai bune surse de hidratare pe perioada verii, dar si unul dintre fructele care ingrasa, alaturi de cirese si de struguri, atrag atentia medicii diabetologi. De aceea, este foarte important sa stim cand il consumam si in ce cantitati.
Medicul diabetolog Mihaela Ene a explicat la Digi24 de ce nu e bine sa mancam mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi . „Putem sa mancam pana la jumatate de kilogram de pepene sau de cirese pe zi, dar niciodata dupa ora 18.00. Fructele au foarte mult zahar, iar zaharul mancat dupa o anumita ora, dupa care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizica, se depune pe ficat sub forma de grasime. Si in felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate sa apara steatoza hepatica si poate sa se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot ingrasa mancand fructe seara”, a spus medicul.
„Un fruct ar fi suficient. Un fruct inseamna cat incape intr-un caus. Pentru o persoana care nu are probleme cu glicemia, nu are probleme cu greutatea, nu e o problema sa manance pe seara, sa se racoreasca, o felie e pepene sau un bol moderat de cirese sau 2-3 caise. Insa excesul de aceste fructe si pastrarea fructelor ca o cina usoara seara pentru masa de seara nu e deloc rezonabil”, a explicat Mihaela Ene.
Smoothie, gustos, dar nerecomandat
Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.
„În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, precizat Ene. Pepenele rosu, de exemplu, contine 92% apa, dar si electroliti (calciu, magneziu, potasiu, sodiu), vitamina C si fibre naturale.