Uneori poate fi dificil pentru părinți să își încurajeze copiii să se spele pe dinți. Sau, cel puțin, nu se întâmplă întotdeauna fără lacrimi, crize de furie sau chiar un „nu” categoric. Cu toate acestea, alegerea unei periuțe de dinți pentru copilul tău nu este întotdeauna ușoară și există modalități de a face periajul dinților mai distractiv: periuța electrică copii este una dintre variante!
Dacă ești sceptic în legătură cu ideea de a oferi celui mic o periuță electrică de copii, lasă-ne să îți spunem care sunt beneficiile unei periuțe de dinți electrice pentru copii, precum și eventualele contraindicații.
Periuța electrică copii: avantaje și dezavantaje
O periuță electrică de copii poate ajuta cu adevărat la stabilirea unor bune obiceiuri de periaj. Nu numai că acest tip de periuță este simplu de utilizat, dar, mai presus de toate, este distractiv pentru copil.
În special, periuța electrică de copii elimină mai multă placă bacteriană. Începând cu vârsta de 5 sau 6 ani, periuțele de dinți electrice pentru copii sunt instrumente alternative foarte recomandate, însă nu mai devreme de 3 ani!
Unul dintre avantajele periuțelor de dinți electrice pentru copii este conectivitatea acestora. Unele, de exemplu, dispun de un cronometru pentru a se asigura că timpul de periaj recomandat de 2 minute este respectat. Altele le permit copiilor să asculte muzică în timp ce se spală pe dinți sau chiar să se joace cu ajutorul unor aplicații.
La ce vârstă ar trebui ca cei mici să înceapă să folosească o periuță electrică pentru copii?
Dacă te gândești să speli dinții copilului tău cu o periuță de dinți electrică, asigură-te că aștepți până când acesta are cel puțin 3 ani. Nu se recomandă utilizarea acestui tip de dispozitiv înainte de această vârstă. Acest lucru înseamnă că nu există o periuță de dinți electrică de „prima vârstă”, deoarece astfel de instrumente nu sunt aprobate. De ce? Dimensiunea mânerului, inclusiv a bateriei, și greutatea sa, nu sunt potrivite pentru copiii mici. De îndată ce apar primii dinți, aceștia se pot caria. De aceea, este indicat să cureți suprafața cu o compresă imediat ce apare primul dinte. De la vârsta de 12 luni, poți începe să folosești o periuță de dinți manuală potrivită pentru copii, cu un cap mic și peri moi, dar cu un mâner gros pentru a fi mai ușor de ținut în mână de către părinți. Periajul trebuie efectuat de către un adult, o dată pe zi și fără pastă de dinți.
Începând cu vârsta de 24 de luni, în mod ideal, copiii vor începe să dorească să se spele singuri pe dinți. Acest lucru poate fi făcut sub supravegherea unui adult, de două ori pe zi. De asemenea, poți începe să folosești pastă de dinți cu o concentrație scăzută de fluor.
Periuța electrică de copii: nerecomandată pentru a învăța cum să te speli pe dinți
Cu toate acestea, nimic nu se compară cu o periuță de dinți manuală pentru a exersa mișcarea de spălare a dinților. Stomatologii recomandă să nu fie sărită nicio etapă.
În mod ideal, copiii ar trebui să învețe să mânuiască o periuță de dinți manuală înainte de a trece la o periuță electrică de copii.
Caracteristicile unei periuțe de dinți bune pentru copii
• Ergonomia: un cap mic, peri moi și un mâner gros,
• Conectivitate: iluminare cu LED-uri, un temporizator, un player de muzică pentru a îți ține copilul ocupat,
• Prețul: majoritatea periuțelor de dinți electrice pentru copii sunt accesibile, dar, desigur, cu cât sunt mai scumpe, cu atât au mai multe accesorii incluse și sunt mai up-to-date.
Există două tipuri de periuțe de dinți electrice: cele cu sistem oscilant-rotitor, în care capul de periuță se rotește, și periuța electrică de copii cu tehnologie sonică, cu un cap mai mare și în care periuța de dinți emite vibrații. Aceasta din urmă este mai potrivită pentru dinții și gingiile sensibile.
În concluzie, o periuță de dinți electrică curăță mai bine dinții copiilor și îi protejează mai eficient împotriva cariilor. Chiar și așa, este important să alegi un o periuță electrică durabilă pentru copii (se recomandă o garanție de minimum 2 ani din partea producătorului).