Unul dintre cele mai intalnite simptome ale infectiei cu coronavirus, pierderea mirosului, indica faptul ca pacientul va face o forma usoara a bolii si ca se va recupera rapid, arata un studiu european.
Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienti de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franta) si de Universitatea Mons din Belgia, disfunctia olfactiva este un simptom mai frecvent in formele usoare de COVID-19 decat in cele moderate si critice, informeaza digi24.ro.
La finalul cercetarii, rezultatul a fost clar: 70 pana la 85 la suta dintre pacientii cu o forma usoara sau moderata de COVID-19 sufereau de anosmie, in timp ce dintre cei spitalizati, numai 10 pana la 15 la suta au semnalat ca au acest simptom.
Care este explicatia
Pe scurt, explicatia este ca, datorita unui raspuns imunitar local mai bun, virusul Sars-Cov-2 nu mai ajunge in plamani si afecteaza doar caile respiratorii. Cu ajutorul scanarii RMN, s-a constatat o inflamatie in caile superioare nazale si la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacientii atinsi de o forma usoara de COVID. In loc sa faca ravagii in plamani, coronavirusul ar provoca astfel mai degraba o reactie inflamatorie in fosele nazale.
Si studiul realizat de medicii francezi si belgieni mai vine cu o veste buna. 85 la suta dintre pacientii care si-au pierdut mirosul si le-au recapatat in decurs de trei luni.
Principalele simptome ale coronavirusului
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt – pe langa pierderea mirosului – febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazala, dureri in gat sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau.
Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava.
Cititi si: Bani de la stat pentru vaccinul romanesc contra COVID-19. Anunt oficial
Cititi si: China anunta un vaccin contra coronaviruslui si face public si pretul