Rigipsul este un material care a castigat teren in ultimul secol, datorita numeroaselor sale avantaje in constructii. Peretii din rigips (gips-carton) sunt solutia cel mai des intalnita pentru compartimentarea interioara, insa acest material poate fi folosit si pentru finisaje. Este mai ieftin si mai simpu de realizat pereti din gips – carton decat prin procedeul de constructie umed. Procedurile sunt atat de simple incat pot incercate si fara ajutorul unui specialist. Va dam in cele ce urmeaza mai multe detalii despre placarea cu rigips – pareri pro si contra utilizarii acestui popular material.
Rigipsul reprezinta o placa realizata dintr-un strat de gips aflat intre alte doua straturi de carton. De aceea, rigipsul mai este cunoscut sub numele de placa de gips-carton. De la caz la caz, placile pot fi tratate cu diverse materiale sau substante pentru a le imbunatati rezistenta la foc si apa.
Exista placi de rigips care, in loc de cele doua parti externe de carton, au placi facute din fibra de sticla. Prin aceasta metoda se previne aparitia mucegaiului.
Placarea cu rigips – pareri pro si contra. Avantaje
Economie de timp
Un avantaj al folosirii placilor de rigips il reprezinta economia de timp. Acestea pot fi montate usor si rapid in locurile dorite. De exemplu, pentru o camera cu peretii denivelati, o solutie este aplicarea unor pereti falsi din rigips, pentru obtinerea unei suprafete plate.
Curatenia, un alt avantaj al placarii cu rigips
Fiind un procedeu uscat, montarea unei placi de rigips se face mai curat, in comparatie cu procedeele din mediul umed, unde se face mai multa mizerie. De asemenea, finisarea dureaza mai putin in cazul rigipsului.
Placarea cu rigips va ajuta si cu o economie de bani
Spre deosebire de procedeele de constructie in mediul umed, placile de rigips (mediu uscat) sunt mai putin costisitoare.
De asemenea, gips-cartonul reduce consumul de energie pentru caldura sau pentru aer conditionat.
Protectia mediului
Placile de gips-carton sunt reciclabile in proportie de 100%. In acest mod, puteti sa participati concret la diminuarea poluarii.
Comoditate
Imediat dupa montare, suprafetele de rigips pot sa fie vopsite, decorate sau amenajate. Un avantaj al placilor de rigips este ca sunt netede, fara imperfectiuni, fapt care va va ajuta sa aveti pereti drepti.
Placarea cu rigips, un alt avantaj: Greutate redusa
Daca la un perete masiv avem o greutate de 200 kg/mp, in cazul rigipsului greutatea este mult mai mica, de aproximativ 50 kg/mp. Astfel, creste suprafata utila a spatiului amenajat.
Flexibilitate
Exista placi din gips-carton proiectate special pentru suprafete curbe sau tavane boltite.
Placarea cu rigips – pareri pro si contra. Dezavantaje
Rezistenta
Find vorba despre placi usoare din carton si gips, pot fi usor deteriorate, de agatarea unui obiect greu de exemplu. Pentru a monta mobilier sanitar, corpuri de mobilier, console de televizor sau alte obiecte cu o greutate mai mare pe un perete din gips-carton este nevoie de profilespeciale, metalice, altfel peretii se deterioreaza.
De aceea, trebuie folosite dibluri special concepute pentru un astfel de material. O alta varianta este ca acel cui sa fie tintuit in constructia din spatele placii de rigips, cum este zidul de ciment sau structura metalica.
Izolatia, un alt dezavantaj al placarii cu rigips
Placile din rigips nu pot izola singure, nici fonic, nici termic. Pentru a oferi izolatie, trebuie puse intre ele si structura de resistenta alte materiale.
Pe de alta parte, daca in interiorul lor se insereaza materiale izolatoare ca vata de sticla sau vata minerala, pot avea o capacitate de izolare termica si fonica chiar mai buna decat peretii masivi, in functie de cate placi se folosesc si de materialul izolant.
Cum realizezi placarea cu rigips
Prima data vom trasa pe planseu pozitia exacta a profilului UD. Apoi, cu ajutorul unei sfori vom marca pe planseu conturul profilului.
Fixam profilele UD in niste suruburi cu diblu din plastic. Ulterior, dar inainte de fixarea bridelor de reglare vom pune banda adeziva etansa.
In general, distanta dintre profilele CD trebuie sa fie de 600 mm, iar distanta maxima verticala dintre bride, de 1.200 mm. Vom monta apoi profilele verticale CD, asta dupa ce in prealabil am terminat ancorarea bridelor de reglaj. Incepem apoi sa asezam izolatia din vata minerala de tip rulou, iar la final vom pune placile de rigips.
Surse: preturimateriale.wordpress.com, acasa.ro
Surse foto: depozitulmax.ro, zugraveliamenajari.wordpress.com, struktor.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: