Oricine vede o amenajare cu terrazzo se duce imediat cu gandul la cultura Orientului. Astazi, placa decorativa este intalnita frecvent in multe tari: evident, Turcia, Maroc, Iran, dar si Olanda, Spania, Italia, Portugalia, si in Mexic.
Initial placile au fost folosite in ornarea bisericilor, iar nuanta dominanta era albastru. Pe atunci modelele se realizau prin arderea diferitelor uleiuri, insa tehnica a evoluat mult intre timp.
Azi, fiecare culoare consta dintr-un amestec de ciment alb, praf de marmura fin si pigmenti anorganici, presat hidauliuc. Asadar, culoarea este realizata in profunzime, nu doar superficial, aspect prin care seamana cu piatra naturala si nu cu faianta sau gresia care sunt colorate la suprafata si isi pot pierde in timp culoarea.
Estetica
Designul fin si sofisticat al acestor placi reprezinta o solutie creativa pentru toate tipurile de spatii. Astfel, placile mai mult sau mai putin colorate se remarca in amenajarea pardoselilor, a balcoanelor, treptelor si a teraselor. Gasim terrazzo in realizarea de blaturi si contrablaturi de bucatarie, in placarea peretilor din sufragerii, bucatarii, dar si din penisuni, cafenele sau baruri.
Practic, acest tip de produs poate infrumuseta orice loc, conferind spatiului culoare si o grafica complexa care sa rupa simetrii sau sa construiasca relatii de liniaritate cu ale zone. In general, un perimetru chiar restrans placat cu terrazzo devine accentul necesar – de multe ori si suficient -, care confera personalitate mediului respectiv.
Destinatii, utilizari
Cel mai frecvent loc in care placile terrazzo sunt folosite este bucataria, unde invioreaza si relaxeaza totodata atmosfera. Daca nu este utilizat la realizarea contrablatului, terrazzo obtine acelasi efect cand e folosit la placarea unui perete. Cu toate acestea, recomandam placarea a maximum doi pereti cu terrazzo intr-o bucatarie (incapare), altfel existand riscul sa rezulte un spatiu foarte colorat, apasator chiar.
Poate pe locul doi sau aproape la egalitate cu contrablatul din bucatarie este prezenta placilor terrrazzo in placarea podelelor. Le gasim in bucatarii, in holuri, in restaurante, in cabinete medicale, in bai etc. Peste tot, efectul psihologic este acelasi: relaxare, cu un mare potential de revigorare. In acelasi timp, cromatica, destul de vie si diversificata in cele mai multe cazuri, ridica o problema importanta: disponibilitatea lor de asortare.
Trebuie sa stim de la bun inceput care va fi combinatia finala de culori, pentru ca functia combinatorie este diferita, de exemplu, de a travertinului sau a marmurei, a caror monocromie ofera mai multe modalitati de asociere cu decorul. Pe fundalul acestei explozii de culori se potrivesc foarte bine obiecte intr-o singura culoare.
Daca intr-o bucatarie exista un contrablat sau un perete cu terrazzo, blatul ar trebui sa fie dintr-o singura culoare, regasita in mixul cromatic al placilor terrazzo sau nu. Utilizarea unei cazi de baie realizate din piatra naturala este perfecta in compania unui perete placat cu terrazzo, dar cu o singura conditie: sa aiba o culoare prezenta in coloristica placilor terrazzo.
Tehnice
Pe piata exista mai multe modele de placi decorative realizate din terrazzo, dar sfatul nostru e de a solicita informatii asupra producatorului, pentru ca, desi procedeul tehnic pare simplu, conteaza foarte mult si materiile prime. Montarea se face fara dificultate, realizandu-se ca in cazul oricarui tip de placa. Se poate fixa cu rost sau fara rost. Placile sunt in general patrate, cu latura de 20 cm si groase de 1,8 cm.
Pornind de la forma patrata, cele mai multe structuri de montaj se bazeaza pe fixarea placilor paralel cu baza (vertical sau orizontal), insa exista si dispunerea placilor ca romburi. In cea de a doua optiune insa se va gasi mai greu echilibrul liniar in cadrul spatiului respectiv. Ca si pietrele naturale, placile terrazzo trebuie impermeabilizate pentru a-si pastra cat mai mult timp culoarea si rezistenta.
Trecand cu atentie prin aceasta lunga serie de calitati practice si disponibilitati estetice ale placilor terrazzo, putem inteleg mai bine cat de usor putem conferi originalitate unei amenajari interioare cu ajutorul acestui tip de produse.
Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com