Am intrat în Postul Crăciunului, așa că dacă sunteți în căutare de rețete de deserturi delicioase și ușoare, puteți încerca plăcinta cu mere de post „12 linguri”. Este o rețetă foarte simplă de preparat, fără să adăugați ouă și lactate.
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”
Plăcintele sunt adorate de toți românii, iar în perioada posturilor, se pot consuma și cele care nu conțin lactate sau ouă. Dacă vă doriți un desert ușor, ideal pentru perioadele de post, puteți face plăcinta de mere de post „12 linguri”. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rapid acest desert! Aveți nevoie de ingrediente pentru aluat și una pentru umplutură. Sunt ingrediente foarte simple, o mare parte din ele le aveți deja în bucătărie:
Ingrediente pentru foile de plăcintă:
12 linguri de apă minerală;
12 linguri de ulei de floarea-soarelui;
12 linguri de zahăr;
12 linguri de făină (plus extra pentru frământat și întins);
1 linguriță praf de copt;
un praf de sare;
1 linguriță esență de vanilie.
Pentru umplutură:
1 kg de mere dulci-acrișoare;
6 linguri de zahăr;
1-2 lingurițe scorțișoară;
zeama de la 1/2 lămâie;
2 linguri griș.
Plăcintă cu mere de post „12 linguri” – mod de preparare
Într-un bol mare, amestecă cele 12 linguri de apă minerală cu cele 12 linguri de ulei. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet.
Încorporează făina treptat, împreună cu praful de copt și sarea. Continuă să adaugi făină până când obții un aluat moale, nelipicios și ușor de manevrat. Dacă este necesar, mai adaugă câteva linguri de făină.
Frământă aluatul câteva minute până devine elastic. Apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se odihnească 10-15 minute.
Spală și curăță merele de coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare. Pune merele rase într-o cratiță, adaugă zahărul și zeama de lămâie. Călește-le la foc mediu, amestecând din când în când, până când merele își lasă sucul și se înmoaie.
După ce merele s-au înmuiat și majoritatea sucului s-a evaporat, adaugă scorțișoara și mai gătește 1-2 minute. Ia cratița de pe foc și lasă compoziția să se răcească ușor.
Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Împarte aluatul în două părți egale. Pe o suprafață presărată cu făină întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta.
Așază foaia de aluat în tavă, tapetând și ridicând marginile pe pereții tăvii. Presară 1 lingură de griș peste foaie, pentru a absorbi lichidul de la mere. Adaugă umplutura de mere.
Întinde și a doua parte de aluat și acoperă umplutura de mere. Sigilează marginile și înțeapă ușor aluatul de deasupra cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
Coaceți plăcinta cu mere de post timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și crocantă deasupra. La final, după ce s-a răcit, taie plăcinta în pătrate sau romburi și presară zahăr pudră deasupra.
Sursa foto: freepik