Guvernul a aprobat, astazi, plafonul garantiilor pe anul 2021 pentru Programul „Noua Casa”, in suma de 1,5 miliarde de lei. Anuntul a fost facut de prim-ministrul Florin Citu. Anul acesta, mii de romani vor beneficia de facilitatile oferite de stat in vederea achizitionarii de locuinte.
„In sedinta de Guvern de astazi am aprobat hotararea prin care se acorda plafonul pentru ‘Noua Casa’. Un program important, este ultimul an din acest program 2017 – 2021, un plafon de 1,5 miliarde de lei. Sunt sigur ca foarte multi romani asteptau acest program”, a declarat Florin Citu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Practic, plafonul de garantii al programului Noua Casa, inlocuitorul Primei Case, scade cu un sfert in 2021. Nivelul de garantare va fi cu 500 de milioane de lei sub cel de anul trecut, potrivit Fondului National de Garantare, informeaza digi24.ro. Suma ar ajunge pentru circa 6,000 de beneficiari, daca s-ar lua in calcul plafonul maxim. Anul trecut, plafonul de doua miliarde de lei a fost aproape epuizat si garantia statului a ajuns la aproximativ 8.000 de beneficiari.
Care este valoarea maxima a creditului pentru o locuinta
Valoarea maxima a creditului pentru achizitionrea unei locuinte cu 5% avans este de 66.500 de euro. Pentru locuinte al caror pret maxim este de 140.000 de euro, se acorda un credit de 119.000 de euro, avansul solicitat in acest caz fiind de 15%. In ceea ce priveste dobanda, aceasta este calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor plus o marja fixa de maximum 2%.
De anul acesta, beneficiarii au obligatia sa incheie polite de asigurare impotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finantatorilor, pe toata durata finantarii garantate, la o valoare acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de finantatori prin solicitarea de garantare.
Ce fel de locuinte pot fi cumparate
Beneficiarii pot achizitiona – in cadrul programului Noua Casa – urmatoarele tipuri de locuinte:
a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
b) locuinte consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Toate detaliile le gasiti in Ghidul Complet Noua Casa 2021, disponibil AICI.