Mireasma lor inconfundabila ne-a insotit adesea pe drumul catre scoala, in acele zile festive ale lunii martie, cand primavara incepea sa incolteasca. Pentru noi, baietii, in adolescenta si un pic mai tarziu, zambilele erau alegerea predilecta in eforturile de curtare a unei domnisoare, datorita culorilor vii si parfumului puternic, dar si costurilor reduse care se pliau pe bugetul nostru auster. Daca vreti sa sincronizati sosirea primaverii cu aparitia acestor flori superbe care pot aparea in aproape orice culoare posibila, iata mai multe despre plantarea bulbilor de zambila in ghiveci.
Ca sa ne bucuram de flori primavara, bulbii trebuie plantati toamna. Cu cat sunt plantati mai devreme, cu atat si florile ies mai devreme. Pentru bulbii plantati in ghivece, ei au nevoie mai intai de o perioada de racoare. Astfel, puteti simula o perioada rece daca ii puneti intr-un loc intunecos pentru 3 luni, in care temperatura sa fie de cel mult 9° C. Feriti bulbii de inghet si de mere pentru ca aceste fructe inhiba dezvoltarea embrionilor.
Daca vreti ca zambilele sa infloreasca pe 1 martie, atunci trebuie calculat momentul plantarii adunand cele 12 saptamani petrecute la rece cu alte 4 saptamani necesare procesului efectiv de inflorire. Deci, data ideala pentru plantare ar fi 1 noiembrie pentru un festin floral la inceputul primaverii.
Puteti planta bulbii in ghivece si apoi sa le depozitati la loc rece sau puteti inveli bulbii in hartie de ziar sau in pungi de hartie si pastrati in frigider. Asigurati-va ca ghivecele asigura drenajul apei intrucat bulbii nu agreeaza excesul de apa. Folositi pamant amestecat cu turba si, ca regula generala, adancimea de plantare este data de dimensiunea bulbului – groapa de plantare trebuie sa fie de 3 ori mai adanca decat inaltimea lui. Ca exemplu, un bulb inalt de 5 cm va trebui plantat la o adancime de 15 cm. Este mai bine sa plantati ceva mai adanc, decat prea la suprafata.
Dupa ce apar mugurii, la finalul perioadei de pastrare la rece, bulbii trebuie adusi in casa. Cei tinuti la frigider in hartie trebuie plantati in ghivece. Zambilele in ghiveci nu au nevoie decat de putina apa, multa lumina si aer (chiar si zambilele ofilite isi revin mai repede daca le punem la lumina si aer). Este important insa sa fie tinute departe de sursele de caldura, de aceea ele se simt bine pe balcon. Dupa ce floarea se ofileste si se usuca frunzele, daca vreti, puteti scoate bulbul din pamant, astfel incat sa il plantati in toamna direct in gradina. Pana la plantare, e bine sa fie pastrat invelit in hartie groasa intr-un loc racoros si uscat.
Surse: Pallensmith.com, Bulbiromania.ro, Almanac.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: