Daca aveti si cel mai marunt spatiu in jurul casei, folositi-l si pentru plantarea unui pom fructifer. Probabil nu exista o satisfactie mai mare pentru un efort relativ redus decat sa ii culegi la propriu roadele si sa te bucuri de ele chiar si peste iarna. Pe langa rolul lor practic, pomii fructiferi vin sa aduca si un plus de energie unei gradini, diversificand peisajul. Si pentru a va bucura de ei, vedeti mai jos cateva informatii despre plantarea corecta a pomilor fructiferi.
Sa incepem cu inceputul, bineinteles: sapatul gropii. Ca regula generala, groapa in care va fi introdus puietul trebuie sa fie proportionala cu dimensiunile radacinii acestuia. O groapa in forma de cub cu latura de cel putin 40 de cm este una care ar trebui sa corespunda criteriului enumerat mai sus. Pentru o mai mare eficienta, unii specialisti recomanda saparea gropii cu ceva timp inainte de plantare, astfel incat locul sa se sterilizeze. De exemplu, daca plantati toamna, atunci este indicat sa sapati groapa undeva in luna august.
Faramitati pamantul excavat pentru a-l afana si folositi-l pentru a acoperi apoi radacinile, avand grija sa nu introduceti si resturi vegetale, precum frunze, tulpine uscate, crengi, deoarece prin descompunerea lor rezulta spatii cu aer si microorganisme in preajma radacinilor care pot afecta dezvoltarea pomului. Puteti pune aceste resturi vegetale la final, in partea superioara a stratului de pamant. Cand acoperiti groapa, folositi prima data stratul de pamant excavat de la suprafata, deoarece este mai bogat in substante nutritive, astfel incat acesta sa acopere radacinile puietului.
Cand introduceti pomul in groapa, radcinile acestuia trebuie sa fie intinse, si nu rasucite. Puietul trebuie introdus in groapa astfel incat pamantul sa il acopere cu 2-3 centimetri deasupra asa-numitului colet, zona de tranzitie dintre radacina si tulpina care se afla la circa 1 cm deasupra ultimelor radacini. Dupa plantare, mai ales toamna, ridicati la baza pomului un musuroi de circa 30-40 de centimetri pentru a-i proteja radacinile de inghet.
Folositi mranita, adica gunoi de grajd fermentat, in cazul in care pamantul este sarac, si evitati ingrasamintele pe baza de azot la plantare deoarece acesta pot arde radacinile. Udati pomul din abundenta dupa plantare.
Daca plantati pomi cumparati din comert, eventual livrati prin curier, specialistii recomanda rehidratarea lor, tinandu-i 1-2 ore in apa inainte de a-i planta. In general, este indicat ca pomul sa fie mocirlit inainte de a fi bagat in pamant, adica inmuiat intr-un amestec de apa, balega proaspata de vaca si pamant, in proportii egale. Mocirlirea asigura o mai buna aderenta cu solul, vindeca eventualele rani de la nivelul radacinilor si hidratreaza si pomul.
Surse: Maimultverde.ro, Paradisverde.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: