A venit toamna si odata cu ea si perioada ideala pentru plantarea nucilor. Fie ca iti doresti sa plantezi un singur nuc sau vrei sa iti faci o livada, am pregatit mai jos o lista de lucruri pe care trebuie sa le stii despre acest lucru.
Plantarea nucilor toamna. Caracteristici generale
Inainte sa vorbim despre plantarea propriu zisa, este important sa intelegem cateva lucruri esentiale despre nuci. Astfel, trebuie sa stii ca masa de radacini se formeaza la o adancime intre 20 si 60 m, in timp ce masa aeriana poate ajunge pana la 30 m, cu mentiunea ca in primii 2-3 ani aceasta se dezvolta foarte greu.
De asemenea, un lucru important de stiut este ca nucul intra pe rod dupa 5-8 ani de la plantare, iar productiile maxime se obtin abia dupa 10 ani de la plantare. Asadar, inarmeaza-te cu rabdare.
Plantarea nucilor toamna. Cand ii putem planta
Plantarea nucilor incepe dupa caderea primelor brume de toamna, asadar perioada de plantare este toamna-iarna-primavara, insa exista o conditie. Solul nu trebuie sa fie inghetat, iar temperaturile trebuie sa fie pozitive (peste 5 grade Celsius).
Distante
Nucii se recomanda sa fie plantati in livezi, nu in gradini, insa se pot planta si in gradina, daca se doreste neaparat, cu conditia sa fie o distanta de minim 25 m de la proiectia coroanei la alte culturi. In livada, distanta de plantare poate fi de 6×6 sau 8×8 m, iar dimensiunile gropilor la plantare variaza in functie de teren si pregatirea terenului.
Plantarea nucilor toamna. Pregatirea terenului
Exista doua optiuni pentru plantarea nucilor. Fie optezi pentru varianta clasica si achizitionezi puieti de pepiniera, fie folosesti nucile ca seminte. Indiferent de varianta pe care o alegeti, trebuie sa pregatiti terenul inainte.
Se face o aratura la o adancime de 35-40 cm, urmata de o nivelare, maruntire si afanare buna a solului. Lucrarea adanca a solului este foarte importanta pentru ca decompacteaza straturile adanci tasate ale solului permitand in viitor radacinilor sa se dezvolte mai usor.
Dupa scoaterea pomilor din pepiniera, radacinile trebuie sa fie permanent umede, iar in noaptea dinaintea plantarii pomii trebuie pusi intr-un vas cu apa pentru rehidratarea completa a radacinilor.
Intrai aici pentru a afla care sunt cele mai profitabile livezi.
Foto: healthnyog.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: