Consumate proaspete toata vara sau folosite la sosuri si alte preparate, rosiile sunt printre cele mai raspandite culturi, practic nelipsite din orice gradina. Sunt usor de cultivat, insa trebuie sa tineti cont de o serie de reguli pentru o recolta cat mai buna. Iata ce trebuie sa stiti despre plantarea rosiilor in gradina.
Straturile de rosii le puteti pune acolo unde au fost in anii precedenti culturi ca fasolea, mazarea, bulboasele, cucurbitaceele, radacinoasele sau lucerna lucerna. Pe aceeasi parcela plantele din aceeasi familie nu pot reveni decat peste 3-4 ani. Din familia rosiilor (Solanaceae) mai fac parte ardeii, vinetele si cartofii.
Plantarea rosiilor in gradina. Pregatirea terenului
Incepe din toamna, dupa desfiintarea culturii anterioare si consta in saparea si nivelarea solului.
Se aplica la 10 metri patrati 30 kg de gunoi de grajd nefermentat, 250 – 300 gr superfosfat si 100 – 150 gr sulfat de potasiu. Ingrasamintele vor fi incorporate in sol la adancimea de 28 – 30 cm cu cazmaua.
Primavara , cand terenul s-a zvantat, se intretine solul cu sapa sau cu un cultivator si se mai administreaza 150 gr azotat de amoniu, 150 gr superfosfat si 75 gr sulfat de potasiu la 10 mp.
Pentru erbicidare fara chimicale, puteti folosi agrotextil pe suprafata ce urmeaza sa fie cultivata. Se fixeaza cu agrafe (facute din sarma ) in sol si cu caterul se fac incizii in forma de X la distantele unde urmeaza sa fie plantate rasadurile. Acest material absoarbe foarte usor razele soarelui, pastreaza umiditatea din sol si innabusa buruienile.
Plantarea rosiilor in gradina. Cand si cum se pun rasadurile
Rasadurile se planteaza cand pericolul brumelor tarzii a trecut iar temperatura se stabilizeaza la 10 – 12° C. Perioadele recomandate sunt 15 – 25 aprilie in sudul tarii si 1 – 10 mai in zonele mai nordice.
Un rasad de calitate trebuie sa indeplineasca urmatorii parametri:
- sa aiba varsta cuprinsa intre 55 si 70 zile;
- sa se vada bine primul buchet floral, dar in nici un caz sa fie inflorit;
- sa aiba inaltimea cuprinsa intre 20 si 30 cm;
- sa fie viguros si sa prezinte un sistem radicular bine dezvoltat.
Rasadurile se planteaza pastrand distante de 70 cm intre randuri si de 30-40 cm intre plante. Adancimea de plantare este pana la prima frunza adevarata.
Dupa plantare, fiecare planta se uda cu 1 – 2 l apa. Ulterior trebuie sa asigurati fiecarei plante peste 5 litri de apa saptamanal. Atunci cand irigati, pamantul trebuie sa fie imbibat cu apa. Udarile superficiale frecvente vor conduce la formarea unei radacini anemice.
Cititi AICI si despre un truc pentru a creste rosii sanatoase fara pesticide.
Surse: cartiagricole.ro, paradisverde.ro, marcoser.ro
Sursa foto: cartiagricole.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos:
Randi