Originare din Mexic, unde cresc pe dealuri, daliile infloresc superb din vara pana la primul inghet. Sunt flori potrivite in orice gradina, variind foarte mult in inaltime, forma si colorit. Iata cat de usor este sa va ocupati de plantarea si ingrijirea daliilor, ca sa aveti un veritabil spectacol in gradina la sfarsit de vara si in toamna.
Inaltimea plantei este probabil cel mai important criteriu in alegerea daliilor pentru gradina dumneavoastra. Soiurile inalte sunt potrivite pentru a face borduri, iar cele medii in bucati compacte impreuna sa cu alte flori, in mijlocul gradinii. Daliile pitice pot fi plantate la marginile bordurilor, sau in ghivece pentru a le expune pe terase
Plantarea si ingrijirea daliilor. Cand se face plantarea
Plantarea daliilor afara poate fi facuta in luna mai, dupa ce orice pericol de inghet a trecut. Daliile se comporta cel mai bine in locuri insorite, cu solul bine scurs de apa. Pentru a inbunatati un sol cu multa argila, amestecati-l cu mult ingrasamant organic. Inaltimea plantei dicteaza adancimea de plantare si distanta dintre acestea.
Plantarea si ingrijirea daliilor. Cum ierneaza
Timpul de inflorire al daliilor este din vara pana in toamna. Taiati cu regularitate florile ofilite de pe tulpina, pentru ca plantele sa infloreasca mai des. Fertilizarea se face de doua ori pe luna, cu ingrasaminte complexe.
In toamna, inainte de a se preconiza primele ingheturi, scurtati dalia la 10 – 15 cm deasupra solului. Ulterior, sapati ce a mai ramas si lasati sa se usuce. Depozitati bulbi unii langa altii intr-o camera rece si intunecata. Anul urmator, la sfarsitul inghetului, bulbii de dalii pot fi replantati in gradina asa cum este descris mai sus.
Surse: gradina-online.ro, gardena.com, ingrijireaflorilor.ro
Surse foto: planteo.ro, ingrijireaflorilor.ro, renovat.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: