Hortensia este o plantă originară din China, Japonia, America Centrală și de Sud, fiind una dintre cele mai frumoase flori pe care le poți planta în grădină. Având diferite culori, chiar și combinații de două, trei culori într-un singur mănunchi, hortensiile sunt niște plante ușor de plantat. Dacă ți-ai dorit vreodată să ai aceste flori în grădina sau curtea ta, noi îți oferim câteva sfaturi legate de plantarea și îngrijirea hortensiilor.
Plantarea și îngrijirea hortensiilor
Când vezi hortensii în grădina sau curtea cuiva, primul gând ar fi că sunt niște plante greu de plantat și îngrijit. În ciuda aparențelor, hortensiile sunt foarte ușor de plantat. Ba chiar sunt niște plante perfecte pentru un grădinar începător, iar rezultatele vor fi pe măsură.
Hortensiile au fot pentru prima oară cultivate în Japonia, în prezent găsindu-se și ca plante sălbatice în munții niponi. Chiar dacă nu se cunoaște exact cum au ajuns aceste plante din Asia până în America de Nord, aceste plante sunt foarte populare și în Europa.
Există peste 70 de specii de hortensii, șase dintre ele fiind foarte populare în grădinile celor care iubesc aceste flori.
De ce ai nevoie pentru a planta hortensiile
Așa cum am menționat mai sus, hortensiile nu sunt greu de plantat. De asemenea, nu sunt nici foarte pretențioase în ceea ce privește zona în care dorești să le plantezi. Acestea se plantează, de obicei, la finalul primăverii sau la finalul toamnei.
Solul bine drenat este unul dintre factorii pe care trebuie să îi iei în considerare înainte de a planta hortensiile. Acesta trebuie să fie bine drenat, iar substratul să fie bogat, reavăn și fără carbonați. Este indicat să plantezi hortensiile într-un amestec de pământ de pădure, turbă și nisip.
Știai că pH-ul pământului este cel care determină culoarea hortensiilor? De exemplu, dacă pământul are pH-ul 6, hortensiile tale vor avea culoarea roz, iar la un pH de 5,5, hortensiile tale vor fi albastre.
Hortensiile le poți găsi la diferite magazine pentru plante, acestea fiind înmulțite, de obicei, prin butași. Înainte de a cumpăra planta, trebuie să te gândești și la cât spațiu are nevoie atunci când aceasta va ajunge la maturitate.
Înainte de a muta planta din ghiveci în pământ, udă hortensia pentru a preveni un șoc al plantei după mutarea ei. Sapă mai apoi o grapă cu un diametru dublu față de ghiveci , puțin adâncă și asigură-te că are stabilitate în pământ.
Plantarea și îngrijirea hortensiilor
După ce ai plantat hortensiile, trebuie să iei mai multe lucruri în considerare atunci când vine vorba de îngrijirea lor.
În ceea ce privește lumina, hortensiile preferă locurile umbrite parțial. E de preferat ca acestea să primească lumină solară în timpul dimineții. Dacă nu ai un loc care să ofere plantelor și umbră în a doua jumătate a zilei, poți alege să plantezi anumite soiuri de hortensii care să reziste mai bine la lumina permanentă a soarelui. Hydrangea paniculata este un soi care tolerează soarele atâta timp cât are destulă umiditate în sol.
Atunci când uzi hortensiile, trebuie să știi că ele au nevoie de apă în cantități moderate. De preferat este să le uzi dimineața, înainte ca temperaturile să crească. Cel mai evident semn că hortensiile tale au nevoie de apă apare la nivelul frunzelor care se lasă în jos, dar și la nivelul florilor care încep să se usuce.
Un alt lucru important este să uzi planta la baza acesteia și pământul din jurul ei. Fiind plante care prezintă riscuri mari de a dezvolta boli fungice, apa de pe frunze va favoriza dezvoltarea acestor boli.
Îngrijirea hortensiilor
În timpul verii, hortensiile nu au nevoie de îngrijiri speciale în afară de a fi udate. În ceea ce privește fertilizatoarele pentru aceste plante, cea mai bună metodă este să folosești compost pe care să îl pui la baza plantei. Acesta nu doar că va aduce rezultate bune, dar va îmbunătății și solul în timp.
Dacă ai o plantăă foarte viguroasă, poți tăia câteva crenguțe și să le pui într-o vază din casa ta. Odată cu venirea sezonului rece, frunzele și florile vor îngălbeni și vor cădea. Florile trebuie tăiate pentru a te asigura că vei avea o hortensie bogată și în anul următor.
Asigură-te că îndepărtezi toate frunzele de pe pământ pentru a evită un posibil mediu propice pentru dezvoltarea unor ciuperci.
Atunci când tai crenguțele hortensiei trebuie să știi ce fel de soi de hortensie ai. Există anumite specii care vor crește pe „lemnul vechi” și nu vor avea nevoie de foarte multe tăieri. Aceste soiuri sunt macrophylla, serrata, quercifolia și anomala și vor crește fără probleme dacă le lași să se dezvolte în felul lor.
Soiurile precum arborescens sau paniculata necesită tăieri în fiecare final de toamnă.
Ce zici? Ți-ar plăcea să ai aceste flori în grădina ta? Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îl împarți cu prietenii tăi: