Toamna se numara bobocii si tot toamna se planteaza copacii. Acestea fiind spuse, dupa cum probabil ti-ai dat seama si din titlul acestui articol, astazi vorbim despre plantarea teiului. Dupa ce am vorbit aici despre plantarea nucilor si aici despre plantarea platanilor, a venit randul teilor. Asadar, citeste in continuare daca iti doresti sa plantezi un tei toamna aceasta.
Plantarea teiului: Caracteristici generale
Teiul este un arbore de talie inalta, creste intre 20 si 40 de metri. Frunzele lui sunt mari, in forma de inima, iar culoarea difera in functie de tei- verde inchis la teiul pucios, verde deschis la teiul mare si arrgintii paroase la teiul argintiu. Exista aproximativ 25 de specii de tei, diferenta intre ele fiind in intensitatea parfumului florilor si in forma frunzelor.
Plantarea teiului
La fel ca toti copacii, teiul se planteaza toamna sau primavara, principala conditie fiind ca solul sa nu fie inghetat, iar temperaturile sa fie mai mari de 5 grade Celsius. Este bine sa alegi in gradina un loc cat mai indepartat de casa pentru ca acesta sa isi fixeze bine radacinile si sa nu afecteze fundatia. In ceea ce priveste puietii, acestia pot fi in ghivece, cu radacinile in saculete cu pamant sau cu radacinile libere.
Dimensiunea gropii
Indiferent de forma puietilor, trebuie sapata o groapa cel putin de trei ori mai larga decat ghiveciul, saculetul de pamant sau radacina copacului si la fel de adanca precum acestea. Se aseaza copacul in mijlocul gropii (baza tulpinii trebuie sa fie cu 1-2 cm deasupra nivelului solului), apoi se aseaza pamantul inapoi in groapa, in staturi succesive, apasandu-l cu grija pentru a evita golurile de aer, fara a-l compacta prea tare insa.
Daca solul este argilor si foarte compact adaugati gunoi animalier sau turba pentru o mai buna oxigenare si drenare. Adaugati apa peste fiecare strat. Dupa ce ati asezat la loc tot pamantul, realizati un mic baraj temporar in jurul copacului, pentru a pastra apa, apoi udati din abundenta.
Udarea
Realizati un strat protector de frunze si scoarta de copac in jurul copacului, mai putin in zona tulpinii, strat menit sa incetineasca evaporarea apei si, totodata, cresterea buruienilor in imediata vecinatatea a copacului. In primul an dupa plantare udati regulat copacul, saptamanal sau chiar mai des in perioadele excesiv de calde si uscate.
Plantarea teiului: Ingrijirea
La fel de importanta precum plantarea este si ingrijrea teiului. Astfel, e important sa stii ca luna iunie este luna potrivita pentru a indeparta crengile laterale, daca iti doresti sa ii formezi un trunchi inalt. Tine cont de faptul ca aceasta (creanga) se taie la cel putin 10 centimetri de trunchi.
In ceea ce priveste tunderea aceastora, ii poti tunde din octombrie pana in martie. Unul dintre secretele pentru a avea tei frumosi si care sa traiasca mult, este acela de a indeparta lastari care apar la baza trunchiului deoarece acestia secatuiesc de seva copacul si nici nu pot fi refolositi. Desi sunt copaci care rezista la seceta, este bine sa ii uzi suplimentar, in verile toride. 10-20 de litri turnati incet la radacina sunt suficienti.
Ce boli si daunatori pot aparea la tei
In cazul in care ingrijirea teiului se face corespunzator ar trebui sa avem probleme minime din punct de vedere al daunatorilor sau bolilor. Cu toate acestea, la tei pot aparea daunatori precum acarienii, in special paianjenul rosu.
Ce merita sa stim in plus despre plantarea teiului:
Teiul aduce un beneficiu foarte mare apicultorilor, deoarece aceasta specie de arbore este o planta melifera deosebita. Mai mult decat atat, teiul are capacitatea sa ajute solul in procesul sau de regenerare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: