De nelipsit dintr-o gradina cu flori, trandafirii se gasesc zilele acestea chiar in supermarketuri, pentru ca este o perioada propice pentru plantarea lor. Dar cum sa alegeti butasi sanatosi si sa ii plantati corect ca sa va bucurati de florile lor? Va prezentam cum se face plantarea trandafirilor pas cu pas dupa sfaturile specialistilor.
Trandafirii pot fi plantati tot timpul anului, dar primavara si toamna sunt perioade mai bune. Este bine sa ii plantati astfel incat sa evitati inghetul prematur al acestora, fara sa fi avut timp sa formeze radacina in pamant.
Plantarea trandafirilor pas cu pas. Alegerea butasului
Butasii au devenit foarte ieftini (pretul unui butas de trandafir fiind intre 5 si 10 lei), insa de foarte multe ori si calitatea lor lasa de dorit. Cand alegeti butasi gata preparati din comert, cu radacina ambalata in general in rumegus, aveti grija in primul rand ca ambalajul din jurul radacinii sa nu fie rupt. Acesta are rol de a mentine umiditatea in radacina, implicit in trandafir, si asigura o perioada lunga de depozitare. Daca ambalajul a fost rupt, umiditatea a fost eliminata si trandafirul ar putea fi mort.
Un trandafir de buna calitate are o culoare verde intensa si nu prezinta necrozari sau rupturi a ramurilor.
Aveti grija si ce soi cumparati. Faceti diferenta intre trandafir catartor, care are alte nevoi, si cel normal, intre tarandafiri cu o singura inflorire pe an si cei care infloresc continuu din primavara pana toamna tarziu si, nu in ultimul rand, intre trandafirii mai pretabili in zone umbroase si cei pentru soare deplin.
Plantarea trandafirilor pas cu pas. Unelte si materiale necesare
Pentru plantarea trandafirilor aveti nevoie de: o cazma, o galeata cu turba, o mana de ingrasamant cu eliberare controlata, o forfeca de taiat vita, o galeata de apa si manusi.
Plantarea trandafirilor pas cu pas
Urmati exact etapele prezentate mai jos, toate sunt foarte importante pentru a planta corect.
Desfaceti butasul de trandafir din ambalajul original (in general o folie de ambalare) si nu va speriati daca rumegusul curge pe jos, rolul sau a fost de mentinere a umiditatii pe perioada depozitarii si transportului.
Udarea radacinilor
Introduceti butasul in apa, pe cat posibil pana la nivelul zonei verzi, sub altoiul acestuia. Ar fi bine daca ati lasa trandafirul cat mai mult in apa. Puteti face aceasta operatie seara si abia dimineata sa treceti la plantarea propriu-zisa. Oricum, lasati cateva ore.
Unii specialisti recomanda ca udarea sa fie in fapt o mocirlire (adica un adaos mare de pamant, astfel incat substanta sa devina vascoasa peste radacini), iar altii se limiteaza doar la umezit intens. Ambele metode sunt corecte si le puteti si combina: lasati trandafirul inainte de plantare sa-si umezeasca radacina foarte bine, iar apoi mocirliti.
Dupa aceasta operatie, ar fi bine sa taiati varfurile radacinilor, cam 1 cm, astfel incat sa le stimulati cresterea.
Prepararea adaosului de turba
In groapa sapata, puneti un adaos de turba cu ingrasamant. Acesta exista in varianta cu eliberare controlata in timp, sub forma de mici bilute colorate.
Eliberarea controlata se poate face pe termen de 2-3 saptamani, 3-4 luni, 5-6 luni sau chiar 8-12 luni, iar pretul ingrasamintelor difera functie de aceste caracteristici. Se recomanda sa luati pentru 3-4 sau 5-6 luni.
In cazul in care nu aveti fondurile necesare sau cunostintele suficiente pentru alegerea ingrasamantului potrivit, puteti pur si simplu sa adaugati pamant negru sau cateva maini de frunze uscate.
Plantarea propriu-zisa
Radacina butasului de trandafir, trebuie ingropata complet in turba adaugata suplimentar si solul pe care il puneti deasupra. Nu ingropati insa peste locul in care a fost altoit, aflat la nivelul nodului principal.
Nu presati apoi foarte tare pamantul, acesta trebuind sa ramana relativ afanat.
Udarea
Dupa ce plantati trandafirii, acestia trebuie udati suficient de mult. Se recomanda chiar o inundare destul de mare in prima faza, asigurandu-se astfel „priza” mai buna intre radacina trandafirului proaspat plantat, turba suplimentara adaugata si solul de baza in care s-a realizat plantarea. Totodata, butasii vor avea nevoie in perioada urmatoare sa ii udati in zilele secetoase. La maturitate, le va ajunge apa de ploaie pe perioada primaverii si toamnei.
Cititi si despre trandafirii englezesti si soiuri neobisnuite de trandafiri.
Sursa: decodays.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: