Plantarea trandafirilor primavara incepe chiar din aceasta luna. Nu e timp de pierdut daca vreti sa aveti o gradina superba, colorata si frumos parfumata.
Cumpararea butasilor este primul pas pentru plantarea trandafirilor primavara. Cei mai mult comercianti trec pe eticheta indicatiile de plantare si sfaturi utile pentru perioada de dupa.
Dupa ce ati achizitionat butasii, este bine sa ii tineti in apa cateva ore, pentru ca radacinile sa nu se usuce. Apoi puteti sa mergeti in gradina si sa va apucati de treaba.
Nu trebuie neglijata operatiunea de fasonare a trandafirilor. Cu o foarfeca horticola se vor scurta radacinile si ramurile prea lungi sau deteriorate.
Mocirlirea, etapa importanta in plantarea trandafirilor primavara
Fasonarea trebuie urmata de mocirlire, o etapa importanta care aisgura un contact mai bun al plantei cu solul. Mocirlirea se face pana la colet, zona dintre radacina si tulpina, intr-un amestec de pamant argilos, excremente de bovine si apa (in proportie de 1 – 1 -3).
Mocirlirea faciliteaza si aparitia de noi radacini. Asta pentru ca excrementele de bovine cotin substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii trandafirilor
Saparea gropilor
Saparea gropilor se face manual, cu o cazma, la o adancime de 40 de centimetri. Trandfirul se va seza cat mai drept, astfel incat coletul sa fie ingropat complet. Apoi se trage pamant peste radacini si se taseaza.
Distanta medie de plantare pentru trandafiri este 0,7 m x 0,7 m. Si vorbim aici de distanta dintre plante si intre randuri. Aceasta poate varia, totusi, intre 0,5 m si 0,8 m.
Dupa plantare, se pastreaza pana la 5 ramuri viguroase, care se scurteaza la 3-4 muguri. Planta see uda si se protejeaza cu un musuroi cu 3 centimetri mai inalt decat primul mugur. Dupa ce apar lastarii si ajung la 10 centimetri, se renunta la musuroi.
Plantarea trandafirilor se face si luna viitoare. Insa e bine sa incepeti cat mai devreme, chiar de luna aceasta, pentru ca vremea o permite.
Si mai trebuie sa stiti un lucru. Pentru ca trandafirii adora caldura, este recomandat sa alegeti un loc luminos, scaldat in razele soarelui circa sase ore pe zi.
Horticultorii atrag insa atentia ca nu trebuie sa fie, totusi, un loc in care soarele sa bata cu putere. Caldura extrema nu face bine florilor.
Surse: horticultorul.ro, agroland.ro