Crizantemele si mai ales tufanelele sunt cele care dau culoare gradinilor in aceasta perioada. Si e mare tentatia sa va luati tufanele in ghiveci de toate culorile si sa formati un covor frumos in gradina. Acestea vor rezista mult inflorite, iar daca le pregatiti corespunzator pentru iarna, va veti bucura de aceeasi multitudine de culori anul viitor. Iata cum trebuie sa va ocupati de plantarea tufanelelor in gradina in aceasta perioada.
Pregatirea crizantemelor pentru sezonul rece se face inca de cand florile sunt plantate. Este important ca solul sa fie bine drenat, ca sa nu se formeze gheata in jurul radacinilor.
Se poate crea un microclimat pentru plante pozitionandu-le pe latura sudica a unei cladiri sau intr-un loc adapostit.
Plantati tufanelele cat mai repede dupa ce le-ati cumparat pentru ca radacina sa se prinda bine. O planta bine fixata in pamant are mai mari sanse sa reziste peste iarna.
Plantarea tufanelelor in gradina. Pregatirea pentru iarna
Daca vreti ca tufele de crizanteme din gradina sa ofere un adevarat spectacol coloristic, plantati cat mai multe intr-un singur loc, alternand mai multe culori.
Dupa ce i se ofilesc florile, rupeti-le. Dupa ce da primul inghet, curatati si tulpina de frunze, apoi taiati-o la cativa centimetri de sol. Este bine ca tulpina sa iasa putin din pamant pentru ca anul urmator aceasta sa creasca din nou. Crizantemele cu tulpinile taiate pana jos cu greu mai reusesc sa creasca iar, odata cu sosirea anotimpului calduros.
Dupa ce pamantul a inghetat, adaugati un strat gros de mulci pe crizanteme. In acest fel, solul este izolat, iar planta este protejata de temperaturile reci din iarna.
Udarea
Chiar si dupa ce florile s-au ofilit, continua sa uzi planta pentru ca radacina sa creasca in continuare. Aveti grija, in acelasi timp, ca solul sa fie bine drenat, deoarece radacinile crizantemelor nu rezista in apa statuta.
Tunderea
Daca observati ca florile crizantemelor incep sa apara inca din primavara, tundeti tufa pentru a indesi florile care vor aparea la toamna.
Plantarea tufanelelor in gradina. Alte sfaturi utile
Le putem pastra si in ghivece, insa, pentru acest lucru, trebuie sa ne asiguram ca au suficienta lumina. De asemenea, nici temperatura nu ar trebui sa depaseasca 20 de grade.
Pentru o buna dezvoltare se recomanda si fertilizarea lor, macar o data pe luna. Prin acest mod vor rezista si mai mult in vaze cu apa, odata ce sunt taiate.
Sursa: gradina.acasa.ro
Sursa foto: sfatnaturist.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: