Fie ca va doriti o bolta sau mai multe randuri de vie cu struguri de masa sau de vin, plantarea corecta a acesteia este foarte importanta pentru dezvoltarea ei in primii ani. Vita de vie se planteaza toamna sau primavara cat mai devreme (martie – inceput de aprilie) cu conditia ca temperatura solului (la 40-50 cm) sa inregistreze 9-10 grade C. Iata cum se face plantarea vitei de vie primavara pas cu pas, conform specialistilor.
Daca plantati vita primavara, trebuie sa aveti grija sa nu intarziati plantarea pentru a nu expune butasii proaspat saditi vanturilor de primavara riscand deshidratarea acestora.
In cazul solurilor grele, reci, cum sunt cele argiloase, se va urmari ca nivelul apei sa fie sub cel de plantare, prin saparea unor gropi de control.
Plantarea vitei de vie primavara. Terenul
Terenul se sapa din toamna, la 40-50 de cm.
La sfîrsitul iernii, se face pichetarea terenului si marcarea gropilor, adica stabilirea locului final al fiecarei vite in parte cu ajutorul unui pichet. La executarea acestor lucrari se au in vedere distantele de plantare stabilite initial, precum si obtinerea de randuri drepte. Lucrarea se executa cu tarusi de 70 cm lungime, care vor servi la sustinerea lastarilor, dar si a tulpinii, in primii 3-5 ani de la plantare.
Sapatul gropilor se face concomitent cu plantatul sau cu cel mult doua ore inainte. Gropile se fac cu cazmaua pe directia randurilor, de aceeasi parte a pichetului, si au dimensiunile de 50 /40 cm. Pamantul scos din groapa se aseaza pe aceeasi parte a gropii.
Distantele de plantare la soiurile de vigoare mica – mijlocie, cultivate pe toate tipurile de teren, unde executarea lucrarilor se face manual, sunt de 1,2 – 1,5 m intre randuri si 1 – 1,2 m pe rand.
Plantarea vitei de vie primavara. Pregatirea plantei
Este bine sa ne asiguram ca vita este de calitate si din soiul dorit. In consecinta, ar fi de preferat sa luam butasii de la centre autorizate sau macar de la o sursa sigura. Pretul unui butas variaza intre 3 si 13 lei, in functie de soi (mai scumpi sunt strugurii de masa), firma furnizoare (mai scazute la micii producatori) si de cantitatea cumparata.
Ne asiguram ca fiecare butas sa corespunda, adica sa nu prezinte rani sau tumori, radacinile sa fie sanatoase, cu cel putin trei ramificatii de 2 mm grosime si 10-15 cm lungime, de culoare alba, sidefie in sectiune; cordita sa aiba 15 cm etc.
Radacinile se fasoneaza la 8-10 cm, iar cordita, la 3 – 4 ochi. Se suprima ciotul de la altoi.
Se face mocirlirea radacinilor prin introducerea acestora si a unei treimi din portaltoi (aproximativ 20 cm din butas) intr-un amestec de parti egale de balega de vaca si pamant, la care se adauga apa, pana se ajunge la o consistenta smantanoasa.
Plantarea vitei de vie primavara
Pe fundul fiecarei gropi se face un musuroi de pamant foarte bine maruntit.
Butasul de introduce in groapa si se fixeaza langa peretele dinspre pichet, cu cordita orientata catre acesta, radacinele rasfirate pe musuroi si punctul de altoire la 2-4 cm deasupra solului.
Se asaza un strat de 20 cm de pamant maruntit si reavan deasupra radacinilor. Se adauga dupa tasare 2-5 kg de mranita in fiecare groapa.
Se uda cu 5-10 litri de apa, in functie de umiditatea solului, si apoi se umple groapa cu pamant pana la nivelul solului fara a se tasa.
La sfarsit se face un musuroi de pamant in jurul corditei.
Dupa plantare vom efectua urmatoarele lucrari de ingrijire:
- indepartarea buruienilor
- udarea, la o luna de la plantare si, in caz de seceta, la inca o luna,
- in jurul datei de 15 – 30 iulie se desface musuroiul si se realizeaza copcitul, pentru a inlatura radacinile care au pornit de sub punctul de altoire,
- se elimina, dupa caz, masa vegetativa (puiet) lastarita din portaltoi. De preferat este ca, dupa aceasta lucrare de toaletare, sa nu se mai acopere cu pamant butasul, pentru a se usca si a se matura bine portiunea respectiva.
Surse: 4garden.ro, lumeasatului.ro, paradisverde.ro, cartiagricole.ro
Surse foto: YouTube.com, cartiagricole,ro, agrointel.ro, aiudoplant.com, directproprietar.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: